Sajber kriminalci olakšali svet za 600 milijardi $ | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sajber kriminalci olakšali svet za 600 milijardi $

Sajber kriminal odnese 600 milijardi dolara godišnje širom sveta, a brojka je u porastu zbog sve većih sposobnosti hakera i uspona kriptovaluta, navodi se u objavljenoj studiji.

  Izvor: Promo.
 Sajber Radar.
Sajber Radar.
Izvor: Promo.

"Digitalizacija je malo po malo promenila sve aspekte naših života, posebno shvatanje rizika i kriminala, budući da su kriminalne aktivnosti efkasnije, manje rizične, isplativije i lakše nego ikad", tvrdi Stiv Grobman, ekspert kompanije McAfee, specijalizovane za zaštitu od informatičkih napada.

Studija koju su uradili McAfee i Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), a koji su 2014. štetu od sajber kriminala procenili na 445 milijardi dolara, pokazuje i značaj geopolitike. "Rusija je lider u sajber kriminalu zbog umeća hakera i zanemarivanja zapadnih zakona. Na drugom mestu je Severna Koreja, koja koristi kriptovalute za finansiranje režima, ali danas vidimo povećanje drugih centara sajber kriminala (...) poput Brazila, Indije i Vijetnama", rekao je potpredsednik CSISDžejms Luis.

10 mračnih tajni sajber kriminala

Hakovan prenos Olimpijskih igara

Krađa intelektualne svojine čini, prema izveštaju, oko četvrtinu sajber kriminala u 2017, a zemlje koje su najaktivnije u pirateriji imaju svoje specijalnosti. Takođe, Rusija, Severna Koreja i Iran su najznačajniji izvođači napada na finansijske institucije dok je Kina najaktivnija na polju sajber špijunaže.

Takozvani ransomware, virus koji zaključava kompjutere i traži novac da bi ih otključao, nalazi se na listi najbrže rastućih načina napada, pre svega zahvaljujući širenju pravih internet prodavnica koje nude piratske usluge. Sve hakeri koriste iste alate za krađu podataka, identiteta, hakovanje banaka ili druge prestupe, koristeći pritom Bitcoin ili druge kriptovalute da bi ostali anonimni.

Bela kuća je sredinom februara 2018. saopštila da je sajber kriminal u 2016. koštao SAD između 57 i 109 milijardi dolara i upozorila na zarazne efekte po ekonomiju u celini. Rusija je posebno na radaru SAD.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA