Telefon koji CIA, FBI i NSA mrze (i proteruju) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefon koji CIA, FBI i NSA mrze (i proteruju)

Da li je ovo pravi razlog zašto je američkim operatorima „savetovano“ da ne prodaju kinesku marku telefona?

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Činjenica da je američkim operatorima „savetovano“ da ne prodaju Huawei telefone, nakon čega su svi oni povučeni, iako najavljeni za prodaju, podigla je veliku prašinu u medijima širom sveta, ali i u pojedinim tamošnjim medijima (ne svim).

Huawei nije puno „talasao“, jer im to, pretpostavljamo, ne bi ni vredelo. Kratko su prokomentarisali da im je žao zbog cele situacije i da su korisnici ti, koji će izgubiti. Američke obaveštajne službe i bezbednosne agencije nakon savetovanja američkih operatora nastavili su svoju kampanju protiv Huawei (i ZTE) telefona, kako ih ne bi trebalo kupovati zbog opšte bezbednosti i izrazili žaljenje zbog njihove prodaje na tržištu SAD, jer se kineskim uređajima „ne može verovati“.

CIA, NSA, FBI protiv ZTE i Huawei telefona

Hm, gde se ono prave iPhone i svi drugi „američki“ proizvodi? U SAD? Ne bismo rekli.

Kao i svi uređaji i iPhone telefoni se prave u Kini i sve su glasnija govorkanja da su državne službe SAD sve ovo uradile zbog toga što, zapravo, nisu u stanju da (lako) špijuniraju vlasnike popularnih kineskih telefona.

Zamislite da Kina zabrani Apple uređaje zbog, recimo, navodne veze sa NSA programom i optuži ih za špijuniranje kineskih građana. Da li bi to bilo fer? Kakve bi to reakcije izazvalo? Koliko bi prostora to u američkim i svetskim medijima dobilo?

MONDO MobIT

Recimo, alternativan naslov testa Huawei Mate 10 Pro telefona, jednog od najvećih sajtova koji se bavi Android uređajima u svetu, 9to5Google, je „Telefon koji CIA mrzi“. Portal Mashable podseća nas da Huawei nikad nije dokazano imao veze sa bilo kojom vladom, a da je upravo NSA uz puno muke koristila „backdoor“ pristup, na svoj zahtev, na nekim Huawei mrežama i bez znanja kineske kompanije, kako bi špijunirala komunikaciju koja se obavlja preko tih stanica i „ispitala eventalnu vezu sa kineskom vladom“. I portal Gizmodo ironično primećuje da se CIA, FBI i NSA boje „backdoor“ pristupa kineske vlade kroz Huawei telefone, iako to dosad nije dokazano, dok se te iste agencije trude da čak i iPhone ima „backdoor“ pristup kao opciju u iOS sistemu.

Američki list The New York Times još 2014. godine objavio je tekst u kojem je zaključeno da je NSA „provalila“ u kineske mrežne uređaje, pratila komunikaciju, koja se odvija putem njih u gotovo celom svetu i nije našla dokaze da su Huawei uređaji povezani s kineskom vladom. U zaključku tog istraživanja stoji: „Ne postoji dokaz povezanosti Huawei kompanije sa kineskim vlastima, ali se svejedno toj kompaniji ne može verovati“.

Da li Huawei telefoni zaista ne mogu da se špijuniraju? Da li Kinezi špijuniraju stanovnike u preko 170 zemalja u kojima se prodaju njihovi telefon i da li je zabranjen pristup Huawei telefonima za FBI, CIA i NSA razlog zbog kojeg su Huawei i ZTE telefoni nepoželjni u SAD ne možemo da odgovorimo sa sigurnošću...

Da li to znači i da Amerikanci imaju pristup podacima korisnika svih ostalih marki telefona? Ne bismo smeli da se kladimo ni na to, takođe.

Jedno je, ipak sigurno - gotovo svi telefoni dolaze iz proizvodnih pogona iz jedne zemlje i čudno je da svi budu OK, a jedan ili dva proizvođača da budu „trn u oku“.

Verujemo da ćemo još čuti o ovoj priči i da je ovo tek početak!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Huawei Mate 10
Izvor: Huawei Mobile

HUAWEI MATE 10 SERIES
Izvor: Huawei Mobile.

Huawei Mate 10 partners with Porsche Design
Izvor: Huawei Mobile.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA