Sud: Facebook krši zakone o privatnosti! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud: Facebook krši zakone o privatnosti!

Regionalni sud u Berlinu potvrdio je da Facebook krši nemačke zakone o zaštiti privatnosti po najmanje pet tačaka. I podnosilac tužbe i Facebook najavili su žalbu na presudu.

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab
 Društvene mreže, Kaspersky, Kaspersky Lab, Pokrivalica, Pokrivalice, Fejs, FB, Lajk, Smajli, Smile, Like, Lajkovi Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Zaštitnici privatnosti izvojevali su još jednu pobedu nad Facebook mrežom, ovog puta u Nemačkoj. To je potvrdila presuda tamošnjeg suda, koji je utvrdio da su neka od pravila društvene mreže nezakonita. Grupa za zaštitu prava potrošača Vzbv uspešno je dokazala da je Facebook prekršio zakon time što je pet usluga aplikacije, koje su uključene "same po sebi i odmah", sa skrivenim i nedovoljno transparentnim podešavanjima privatnosti.

Facebook namerava da se žali na presudu, ali u kompaniji veruju da će planirane izmene aplikacije osigurati da ona bude u skladu sa zakonom. Međutim, i Vzbv planira da se žali zbog toga što je sud odbacio njihove druge navode. To uključuje i tvrdnju da Facebook pogrešno opisuje svoju uslugu kao "besplatnu" iako je korisnici zapravo „plaćaju deljenjem informacija o sebi i svojim prijateljima“.

Facebook najzad uvodi „Dislike“ dugme?

Ovu presudu je doneo Regionalni sud u Berlinu 16. januara, ali ju je grupa Vzbv tek sad objavila rezultate presude, objavio je sajt Informacija.

Presuda u korist Vzbv-a doneta je na osnovu nemačkog saveznog Zakona o zaštiti podataka, koji navodi da bi u cilju dobijanja saglasnosti, tehnološke kompanije morale biti jasne u vezi prirode, obima i svrhe korišćenja podataka korisnika. Sud se složio da Facebook nije učinio dovoljno da upozori ljude na nekoliko unapred odabranih postavki privatnosti.

Facebook progoni korisnike koji napuste mrežu

Ovo uključuje opciju deljenja lokacije korisnika sa osobom sa kojom razgovara, kao i saglasnost da Google i drugi sajtovi mogu da prikazuju linkove do njihovih profila u rezultatima pretrage.

Pored toga, sud je presudio i da je zahtev da korisnici daju svoja prava imena nezakonit. Prema presudi, društvena mreža treba da dobije izričitiju saglasnost da bi mogla da koristi imena članova i profilne slike u komercijalnim i sponzorisanim materijalima.

Ovaj spor počeo je 2015. godine, pa u Facebook mreži smatraju da su presudu već pretekli događaji, koji su usledili nakon iniciranja tužbe.

"Pažljivo razmatramo ovu nedavnu odluku i zadovoljni smo što se sud sa nama složio po brojnim pitanjima", navodi se u saopštenju kompanije, u kome se ističe da su se od početka ovog spora proizvodi i politika kompanije promenili.

Iz kompanije najavljuju dalje promene Uslova i politike u vezi prikupljanja i korišćenja podataka u susret predstojećim promenama u evropskom Zakonu o zaštiti o podataka.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA