Bil Gejts: Šest inovacija koje će promeniti svet | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bil Gejts: Šest inovacija koje će promeniti svet

Šest inovacija, koje bi mogle da promene čovečanstvo, nova su oblast interesovanja osnivača kompanije Microsoft, Bila Gejtsa, iako nemaju veze sa računarima.

  Izvor: AP Photo/Matthias Schrader

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu i filantrop, Bil Gejts, predstavio je šest izuma, koji imaju veze sa našim zdravljem i boljim uslovima života. Reč je o boljim skladištima za vakcine, izmeni gena, solarnom gorivu, mRNA vakcinama, poboljšanom unosu lekova i veštačkoj inteligenciji.

Koji telefon nosi Bil Gejts?

Govoreći o vakcinama, Gejts ukazuje na to da su one spasile milione života širom sveta, ali da se vrlo brzo kvare, ako se ne čuvaju na odgovarajućim temperaturama. Gejts, stoga, ističe da je grupa naučnika iz kompanije "Global gud" iz Sijetla kreirala inovativan frižider pod nazivom "MetaFridž" (MetaFridge). Kako objašnjava, taj frižider je specifičan, jer drži niske temperature čak i kad ostane bez struje, pa se vakcine u njemu neće tako lako pokvariti. Frižider, dodaje, radi i na prenosivim ventilatorima, te lekari vakcine mogu da nose na dalje udaljenosti i lakše dođu do dece u zabačenim područjima.

Kada je reč o izmeni gena, Gejts navodi da je ono i dalje u ranim fazama razvoja i da sa sobom povlači i niz pitanja o tome kako tu tehnologiju koristiti na odgovoran i etičan način. "Zamislite budućnost u kojoj bismo mogli da uzmemo DNK bolesne osobe, uklonimo gene koji izazivaju bolest i na taj način je izlečimo ili, na primer, iz komaraca uklonimo gene koji izazivaju malariju", rekao je on. Među inovacijama koje bi mogle da promene svet, Gejts navodi i solarno gorivo, prenosi B92, pozivajući se na portal Zimo.

Bil Gejts: Žalim zbog CTRL + ALT + DEL

Greška je i Ctrl + F komanda

"Ako želimo da se rešimo naše zavisnosti od fosilnih goriva i klimatskih problema koje izazivaju, treba nam više različitih pristupa. Nedavno sam posetio laboratoriju u Institutu Kaltek, gde naučnici pokušavaju da pronađu način da sunčevu energiju pretvore u gorivo", navodi Gejts.

Govoreći o mRNA vakcinama, Gejts je podsetio da većina današnjih vakcina koristi oslabljene ili neaktivne forme virusa, kako bi podstakle imunitet na proizvodnju antitela i sprečile pojavu bolesti i dodao da naučnici sad pokušavaju da iskoriste genetski materijal, koji bi mogao da ubrza i pojeftini razvijanje novih vakcina. "Ako na taj način uspemo da naučimo naše telo da kreira sopstveni odbrambeni mehanizam, to će nam pomoći da na potpuno nove načine sprečimo pojavljivanje bolesti", smatra Gejts.

Svet bi, prema njegovom mišljenju, mogao da promeni i poboljšan unos lekova. "Ako svakog dana u isto vreme treba da popijete neki lek, onda sigurno znate koliko često ponekad zaboravite da popijete tabletu", ističe osnivač kompanije Microsoft. Kako dodaje, kompanija Intarsija napravila je mali uređaj koji se ugrađuje u kožu čoveka i koji polako oslobađa lekove u krvotok tokom određenog vremenskog perioda.

Bil Gejts: Ništa neću ostaviti deci

Postoji nekoliko načina na koji se ova tehnologija može iskoristiti za prevenciju i kontrolu bolesti, a Gejts ističe da bi ovaj uređaj posebno koristan mogao da bude osobama, koje su izloženije HIV virusu. Jedan implant u osobu obolelu od HIV-a mogao bi da štiti čak godinu dana, ukazuje on.

Od svih inovacija na listi, Gejts je uveren da će veštačka inteligencija u potpunosti transformisati "naš način života". Ipak, upozorava da će veštačka inteligencija stvoriti nove izazove na koje ćemo morati da obratimo pažnju, uključujući i promenu struke ljudi, koji će zbog automatizacije ostati bez posla. "Smatram da će veštačka inteligencija naš život učiniti produktivnijim, delotvornijim i lakšim", zaključio je Gejts.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi