Razlog da pređete na Operu? Štit od rudarenja! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razlog da pređete na Operu? Štit od rudarenja!

Jasno je da je nov način zarade od korisnika već uveliko u upotrebi, a Opera je za sada jedini pregledač interneta, koji ga aktivno sprečava.

  Izvor: Promo / Opera

Opera pregledač je na margini upotrebe, kad se uporedi sa vodećom trojkom - Chrome, Firefox, Internet Explorer / Edge - ali je u najnovijoj verziji napravio korak ispred svih. Dolaskom Opera v50 pregledača aktivno se sprečava rudarenje kriptovaluta, koje je postalo način finansiranja mnogih torent, medijskih, ali i svakakvih drugih sajtova. Ovi sajtovi ne oslanjaju se više na reklame i donacije, nego putem JavaScript plugin-ova koriste resurse računara svojih posetilaca, kako bi rudarili Monero ili neke druge virtuelne valute.

Ukoliko vam je računar odjednom usporen, a Task Manager (CTRL + ALT + DEL) pokazuje ekstremno zauzeće procesora, verovatno ste žrtva nasilnog rudarenja nekog od sajtova koji posećujete (The Pirate Bay, recimo), a Opera tvrdi da to lako rešava svojim novim mehanizmima, što je i ilustrovano na slici iznad.

Još 3 razloga da pređete na Opera pregledač (VIDEO)

Opcija je nazvana „No Coin list“ i regularno se osvežava svim poznatim dostupnim načinima nasilnog rudarenja, kako bi uvek štitila korisnika. Da bi se ova opcija aktivirala u „Preferences“ meniju potrebno je uključiti „Ad block“ funkciju i to je to. Prema objavi AdGuard studije, u novembru 2017. već je 33.000 sajtova koristilo nasilno rudarenje putem mašina svojih korisnika, a trend pokazuje da će se broj sajtova više nego udvostručavati na svaka dva meseca, uključujući i najveće i najpopularnije sajtove, koji listom neće objaviti da se bave takvim stvarima.

Za sada nijedan poznati pregledač ne nudi ovu opciju ugrađenu u svoj sistem, pa će blokiranje rudarenja verovatno biti dovoljan razlog da neki korisnici odmah pređu na Opera pregledač internete.

Da li vi imate iskustva sa Opera-om, kakva su?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA