Šta će doneti 5G mreže u Srbiji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta će doneti 5G mreže u Srbiji

Pogledajte šta bi mogle da ponude 5G mreže u Srbiji, kada se pojave kod nas: brzina od 20 Gbps, fiksna mreža preko 5G sistema, cloud computing i dosta toga još.

  Izvor: MONDO portal.

Tri velika projekta na uvođenju 5G tehnologije, urađena za kompaniju Ericsson, mogla bi biti dobar pokazatelj onoga što nas uskoro očekuje i u Srbiji. I kod nas se uveliko razmišlja o uvođenju 5G mreže, a pored sopstvenih rešenja, neka će sigurno biti urađena po ugledu na inostrane partnere i njihove mreže. Stoga verujemo da bi neki od ovih „scenarija“ vrlo lako mogao da se pojavi i kod nas.

Prema ranije objavljenim informacijama 5G mreže u Srbiji mogu se očekivati već 2020. godine, što će se poklopiti i sa prvim komercijalnim 5G mrežama u svetu.

Šta nam donose 5G mreže i kad stižu

4G u Srbiji sve bolji, usklađujemo i regulative

Nedavno je kompanija Ericsson predstavila rezultate svog tradicionalnog Ericsson Mobility Report istraživanja, koje pokazuje da će do 2023. godine, 5G mreže pokrivati preko 20 posto svetskog stanovništva, a da će prvi primeri komercijalne primene doći već 2019. godine.

Komercijalna primena u SAD u drugoj polovini 2018.

Kompanije Verizon i Ericsson sklopile su ugovor o postavljanju mrežne infrastrukture za komercijalno 5G lansiranje u odabranim saveznim državama već u drugoj polovini naredne godine. Verizon će implementirati pred-standardnu 5G komercijalnu radio mrežu i 5G Core mrežu, a ovo lansiranje dolazi nakon celogodišnjih testiranja fiksne bežične 5G mreže u različitim gradovima u Americi.

Tokom tih testova, praćene su performanse mreže prilikom striminga videa u visokoj rezoluciji, korišćenja aplikacija virtuelne i uvećane realnosti i cloud computing servisa.

Modernizacija mreže u Nemačkoj

Kako bi svojim korisnicima ponudila još bolje korisničko iskustvo, kompanija Deutsche Telekom počinje sa modernizacijom svoje mobilne mreže po 5G multi-standardima u Nemačkoj. Ericsson će obezbediti opremu za već postojeću i buduću mrežu i to: Radio Access Network za OSS i hardversku i softversku podršku i servise.

Rekordne brzine 5G mreže u Italiji

Ericsson i TIM su izvršili testiranje 5G mreže na Politehničkom univerzitetu u Torinu u Italiji i tom prilikom su dostignute brzine od 20 Gbps. Ovo testiranje je obavljeno na opsegu mreže od 28 GHz, gde je brzina preuzimanja sadržaja dostigla 23.4 Gbps što predstavlja najveću brzinu postignutu kroz korišćenje ove tehnologije u gradskom okruženju.

Odabir Torina za poligon za testiranje je rezultat Memoranduma o razumevanju koji je prošle godine potpisan između TIM operatora i opštine Torino o sprovođenju projekta „Turin 5G“, koji za cilj ima uvođenje ove savremene mreže u grad do 2020. godine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi