Osam stvari koje niste znali o SMS-u | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osam stvari koje niste znali o SMS-u

Kako je glasila prva poruka, zašto je dužina ograničena i kako je, pre skoro deset godina, izveden prvi hirurški zahvat uz pomoć SMS poruke!

  Izvor: Guliver/Getty images, Thinkstock

Da li biste mogli da zamislite svoj život bez razmene SMS poruka? Ovih dana, "servis kratkih poruka" slavi 25. rođendan, a mi vam predstavljamo zanimljivosti!

Prvi SMS u istoriji

Prvi ikada poslati SMS glasio je "Srećan Božić", iako nije bio poslat na datum kada taj praznik pada. Poslao ga je britanski inženjer Nil Papvort 3. decembra 1992, sa kompjutera na mobilni telefon.

Koliko karaktera?

Prosečno podešavanje SMS poruku ograničava na 160 alfa-numeričkih karaktera. Do ove cifre došao je nemački inženjer Fridhelm Hilebrand još 1985, kada je sedeo i na mašini kucao nasumično odabrane rečenice kako bi utvrdio koliko bi tekstualna poruka koju ćemo "u budućnosti" slati trebalo da bude dugačka. Analizirao je i telegrame i razglednice, i utvrdio da u 160 karaktera staje, uglavnom, svaka misao, pitanje ili konstatacija koju bi trebalo sažeto izneti sagovorniku.

Pažljivo slušajte zvuk kada vam stiže poruka

Originalni zvuk kojim je devedesetih korisnik Nokia uređaja bio obaveštavan o dolazećem SMS-u postao je jedan od najprepoznatljivijih zvukova mobilnih telefona. Ali, da li ste znali da "prevod" na Morzeovu azbuku znači upravo "SMS"?

SMS ton Nokia Morzeova azbuka
Izvor: Youtube

SMS operacija!

Britanski hirurg Dejvid Not, kojeg često nazivaju i "Indijana Džons lekarskog sveta", izveo je operaciju koja je pacijentu spasila život upravo uz pomoć SMS poruke. Prvog dana rada u Kongu, ovaj član udruženja "Lekari bez granice" pratio je SMS savete koje mu je slao kolega kako bi izvršio amputaciju koja je osobi staroj 16 godina spasao život.

SMS razvod!

Razvod putem SMS poruke je u skladu sa zakonom u Maleziji, barem je tako u jednom slučaju 2003. presudio tamošnji sud. Ocenjeno je da je muškarac, koji je ženi poslao poruku "Razvodimo se", postupio u skladu sa zakonom jer je SMS samo još jedan oblik pismenog obaveštavanja.

Ko najbrže piše SMS?

Brazilac Marsel Fernandez Filjo, koji je ušao u "Ginisovu knjigu rekorda" tako što je otkucao poruku od 160 karaktera za 18,19 sekundi. Njegov rekord na touchscreen uređaju još uvek nije oboren!

SMS rekord
Izvor: Youtube

Šampioni "kuckanja" - Ameri

A ko se najviše dopisuje baš ovom metodom? Amerikanci! Kod njih još uvek nisu do te mere prihvaćeni drugi servisi za razmenu poruka, kao što su Viber, WhatsApp i drugi. Razlog za to najverovatnije leži u činjenici da su Amerikancima SMS poruke uglavnom besplatne već sedam godina, dok evropski provajderi naplaćuju ovu uslugu, ali zato povoljnije nude Internet, pozive i druge pogodnosti. Prema podacima "Ju es viklija", odrasli Amerikanac nedeljno provede 23 časa kucajući SMS poruke, a "milenijalci" ih pošalju 67 dnevno u proseku.

Brojke

Dnevno, širom sveta pošalje se i primi 22 MILIJARDE SMS poruka. Godišnje, na ovaj način razmenimo osam triliona poruka. U proseku, korisnik šalje tri poruke na svakih budnih sat vremena života.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA