Da živi SFRJ - dajte doprinos na Wikipedia sajtu! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da živi SFRJ - dajte doprinos na Wikipedia sajtu!

Muzej Jugoslavije i Vikimedija Srbije zajedno u predstavljanju kulturnog nasleđa na Wikipedia sajtu - posetite već danas!

 Izvor: Promo / Wikipedia

Vikimedija Srbije i Muzej Jugoslavije organizuju uređivački maraton u pisanju i dopunjavanju biografija znamenitih ličnosti iz perioda SFRJ na stranici Wikipedia, na srpskom jeziku. Akciji se pridružuje i Istorijski arhiv Jagodine, koji će za Wiki projekte donirati političke plakate iz ovog perioda.

Wikipedia urednici, volonteri Vikimedije Srbije i zaposleni u Muzeju Jugoslavije okupiće se kako bi zajedno unapredili članke na Vikipediji na srpskom jeziku o znamenitim ličnostima iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Zajedničkim radom ustanovljeno je da mnoge biografije nedostaju na Wikipedia sajtu, a da Muzej poseduje adekvatnu literaturu, koja je osnova za građu članaka, kao i  fotografije za ilustraciju.

Uređivački maraton, koji je simbolično održan na nekadašnji Dan republike (29. novembra) je zvanični početak dugoročne saradnje između Muzeja i Vikimedije, a nastaviće se programom Vikipedijanac stažista, koji će biti realizovan u ovoj ustanovi u narednih mesec dana. Urednik Vikipedije sa iskustvom radiće u ovoj instituciji kulture na digitalizaciji materijala od enciklopedijske vrednosti, koji će se potom naći na stranici Wikipedia i drugim Wiki projektima, ali će pružiti i obuku zaposlenima za samostalni rad u Wikipedia okruženju, kao i na unapređenju članaka na Wikipedia sajtu na srpskom jeziku.

Saradnja Muzeja Jugoslavije i Vikimedije Srbije deo je GLAM programa (Galleries, Libraries, Archives, Museums), koji srpski ogranak Zadužbine Vikimedija sprovodi u našoj zemlji. U pitanju je dvosmerna saradnja sa institucijama kulture u unapređenju dostupnosti riznice kulturnog nasleđa naše zemlje na internetu, odnosno na Wikipedia-ji - najvećoj riznici ljudskog znanja u istoriji.

Program GLAM dobio je podršku i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, gde su održane inicijalne radionice i prezentacije za predstavnike muzeja, arhiva i biblioteka u Srbiji o mogućnostima doprinosa Wiki projektima, odnosno prisutnosti srpske kulture na internetu.

Kao rezultat ove podrške, brojne ustanove kulture se pridružuju GLAM programu širenja slobodnog znanja i kulture, pa se tako trenutno intenzivno uspostavlja saradnja sa muzejima, arhivima i bibliotekama širom Srbije. Istorijski arhiv Jagodine će za početak saradnje donirati političke plakate, u Muzeju u Leskovcu se sprovodi program stažiranja, a u Muzeju Vojvodine će sredinom decembra biti održan dvodnevni seminar za predstavnike muzeja u Vojvodini.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi