Fejs: Veštačka inteligencija sprečava samoubistva | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fejs: Veštačka inteligencija sprečava samoubistva

Kompanija Facebook ubuduće će koristiti i veštačku inteligenciju kako bi otkrila da li neko od korisnika te društvene mreže namerava da izvrši samoubistvo.

 Izvor: Promo/MONDO portal.

Facebook je i do sada imao mehanizme za obeležavanje objava (postova) korisnika, koji razmišljaju da naude sebi, a novi alat ima za cilj da pronađe takve objave pre nego što ih bilo ko prijavi.

Sistem će skenirati objave i video klipove, koji se uživo emituju na Facebook mreži tehnikom "prepoznavanja obrazaca", a komentari prijatelja kao što je "da li si dobro?" mogu da ukažu na postojanje samoubilačkih misli.

Facebook protiv samoubistava.
Facebook protiv samoubistava.
Izvor: Promo/MONDO portal.

Društvena mreža već testira novi sistem u SAD i postepeno ga uvodi i u većini drugih zemalja, ali ne i u Evropskoj uniji, ali kompanija ne želi da kaže zbog čega. Najveća društvena mreža na svetu koristi veštačku inteligenciju i da odredi prioritet, odnosno redosled slanja obeleženih, prijavljenih objava ljudima moderatorima, kako bi oni brzo mogli da obaveste lokalne vlasti.

Razmenili uvrede: Ilon Mask i Mark Cukerberg

Mark Cukerberg je ovu novost iskoristio da još jednom ukaže na potrebu postojanja veštačke inteligencije i njenu korisnu upotrebu, zbog sve jačeg otpora ljudi prema toj vrsti tehnologije (zbog koje se Cukerberg „zakačio“ i sa Ilonom Maskom).

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi