Bitcoin potroši više struje od 159 država! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitcoin potroši više struje od 159 država!

Rudarenje najpoznatije kriptovalute potroši neverovatnu količinu struje, veću nego što Srbija potroši na godišnjem nivou!

  Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Svaki novi Bitcoin novčić stvara se rešavanjem kompleksnih kriptografskih problema, što se naziva „rudarenjem“, usled čega se troši značajna količina električne energije. Prema objavi britanskih medija do sredine novembra 2017. godine potrošeno je na rudarenje Bitcoin-a više struje nego što je godišnja potrošnja svake od 159 država!

Istraživanje je obavila britanska kompanija PowerCompare, koja je otkrila da rudarenje Bitcoin novčića za prvih 10 i po meseci 2017. godine prevazilazi godišnju potrošnju Irske, ali i još 158 država, među kojima su gotovo sve afričke zemlje.

Euforija zbog Bitkoin keša, vredi 40 milijardi $

Pokradoše Bitcoin novčiće, i to kako!

Ukupna potrošnja energije za stvaranje kriptovalute je oko 29.05 TWh, dok je potrošnja Irske (godišnje) oko 25 TWh. Bitcoin je za isti period potrošio više struje nego Srbija na godišnjem nivou, ali i većina naših okolnih zemalja. Među zemljama koje troše manje struje godišnje, nego što je to učinio Bitcoin za prvih 10 i po meseci su i Sirija, Kuba, Severna Koreja, Gruzija, Estonija, Kipar, Slovačka i mnoge druge.

Bitcoin se rudari bolje na jačim i bržim mašinama, sa definisanim hardverom, koji je otkrivan postepeno, kako je priča o rudarenju Bitcoin-a rasla, a danas postoje pravi „rudnici“ ove najpoznatije kriptovalute širom sveta. Ovi rudnici su sastavljeni od tačno određenih komponenti, sposobnijih da rudare Bitcoin brže, tako „proždirući“ energiju. Trenutno veliki „rudari“ pokušavaju da se sklone u Kinu, gde je cena eksploatacije električne energije najpovoljnija u svetu. U Kini je trenutno i najveća potrošnja električne energije, koja je procenjena na oko 5,920,000,000,000 kilovat-sati godišnje.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA