Nova veza za 16 miliona puta brži internet! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova veza za 16 miliona puta brži internet!

Završeno je postavljanje internet kabla ispod Atlantskog okeana, koji će biti upotrebljen za brz prenos podataka. Kabl je dugačak više od 6.500 kilometara!

  Izvor: Promo/MAREA/Facebook/Microsoft

Kompanije Facebook i Microsoft, u prisustvu američkih zvaničnika, označili su završetak postavljanja novog tipa kabla, nazvanog MAREA veza, koji spaja SAD i Evropu i koristiće se za isporuku kvalitetnog i pouzdanog interneta do Afrike, Azije i Bliskog Istoka.

Prosečna dubina na kojoj je kabl postavljen je 3.3 kilometra ispod površine mora. Kabl je uglavnom prostrt po dnu okeana, osim u priobalnim delovima na kojima je zakopan, zbog opasnosti od oštećenja. Kabl, koji je oko 1.5 puta širi od prečnika creva za baštu, sadrži osam parova optičkih kablova okruženih bakrom, tvrdim plastičnim zaštitnim slojem i vodootpornim dodatkom i premazom.

Kabl MAREA se proteže od Bilbao grada u Španiji, do Virdžinija Bič grada na istočnoj obali SAD. Kroz kabl može da se prenosi oko 160 terabita podataka po sekundi (160 Tbps). To je 16 miliona puta brže nego prosečna kućna internet konekcija ili, posmatrano drugačije - nudi mogućnost istovremenog prenosa 71 miliona videa HD rezolucije!

POGLEDAJTE kako su postavljeni internet kablovi u celom svetu i odakle Srbiji stiže internet!

Ovo je zajednički projekat kompanije Microsoft, društvene mreže Facebook i globalne telekomunikacione kompanije Telxius, kako bi se ubrzao internet i osnažila internet veza ne samo u SAD i Evropi, nego i u celom svetu. Microsoft je ranije najavljujući ovaj projekat otkrio da njegovi korisnici konstantno traže bržu vezu ka servisima kao što su Office 365, Bing, Skype, Xbox Live i Microsoft Azure, što će MAREA veza značajno poboljšati.

Očekuje se da će MAREA veza u etapama u potpunosti biti puštena u rad najkasnije do kraja 2025. godine.

Mada internet kompanije obično iznajmljuju kablovske veze telekomunikacionih firmi, novi kabl neće biti prvi čiji je vlasnik neka američka tehnološka kompanija, pošto je Google već investirao u slične projekte na Pacifiku.

Ukoliko vas zanima više detalja o ovom izuzetnom projektu, potražite ih na sajtu Microsoft kompanije, u okviru zvaničnog saopštenja.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

The manufacturing and beach landing of Marea – the most advanced transatlantic subsea cable
Izvor: Microsoft.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi