Svega imamo više: Telefona, televizora, interneta… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svega imamo više: Telefona, televizora, interneta…

U Srbiji sve više domaćinstava koristi računare, raste i broj televizora i telefona.

  Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock
 sajt, internet, www Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

U Srbiji sve više domaćinstava koristi računare, a raste i broj domaćinstava koja poseduju televizore i mobilne telefone, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku. Republički zavod za statistiku je saopštio da 92.6 odsto građana koristi mobilni telefon, što je više nego 2016. godine za 0.4 procenta.

I broj domaćinstava koja imaju mobilni telefon je u blagom porastu u odnosu na prošlu godinu, kad je mobilni telefon imalo 90.2 odsto porodica, a sada njih 90.5 odsto. Više od 3,1 milion građana Srbije koristi svakoga dana i računar.

Računar poseduje 68.1 odsto domaćinstava, što je 2.3 odsto više nego prošle godine i za 3.7 odsto više nego u 2015. godinu. U Beogradu računar ima 77.8 odsto domaćinstva, u Vojvodini 66.2 odsto, a u centralnoj Srbiji 65.3 odsto.

Optički kabl i kod vas, internet brzine do 1 Gb/s!

Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, smanjen je i jaz između gradskih sredina i drugih delova Srbije po broju računara, što pokazuje i godišnja stopa rasta zastupljenosti računara u gradskim sredinama koja raste 0.2 odsto, dok je taj rast u ostalim delovima zemlje 6.7 odsto. Prenosivi računar, laptop, ima 43.7 odsto domaćinstava, 4.5 odsto više nego u 2016, a 4.7 odsto više nego u 2015. godini.

Istraživanje je pokazalo i da 68 odsto domaćinstava u Srbiji poseduje internet priključak, što je povećanje od 3.3 odsto u odnosu na prošlu godinu. Internet priključak većinom poseduju domaćinstva koja imaju mesečni prihod veći od 600 evra, njih 96.8 odsto.

Naloge na društvenim mrežama ima 90,6 odsto internet populacije, starosti od 16 do 24 godine.

Rezultati istraživanja pokazuju da 100 odsto preduzeća koristi računar u poslovanju, 80,4 odsto poseduje veb-sajt.

U Srbiji i 99.6 odsto domaćinstava poseduje televizor, što je više nego prošla godine, kada je televizor imalo 97.8 odsto domaćinstava.

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku je sprovedeno januara ove godne u 2.800 domaćinstava, među isto toliko pojedinaca i u 1.655 preduzeća.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi