Srbija može biti nova silicijumska dolina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija može biti nova silicijumska dolina

Za to nam fali nekoliko stvari, između ostalog i 15.000 stručnjaka…

  Izvor: Promo/Societe Generale Banka Srbija

"Kada u bilo kojoj zemlji sveta, od Japana do Kalifornije, kupite telefon, tablet računar ili automobil, vrlo je verovatno da je bar jedan njegov čip razvijen u Beogradu", izjavio je za Tanjug prodekan za saradnju sa privredom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Milo Tomašević.

On je povodom nastavka saradnje sa kompanijom "Elsys" u okviru koje će 15 studenata dobiti priliku da tokom šestomesečne plaćene prakse nauče sve o projektovanju analognih i digitalnih integrisanih kola, rekao i da ovaj program pomaže pri smanjenju odliva srpskih talenata. U programu, koji se sprovodi već 10 godina, pored ETF-a učestvuju i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronski fakultet iz Niša.

"Srbija ima priliku da postane 'silicijumska dolina' jugoistočne Evrope, pa je saradnja između privrede i fakulteta neophodna da bismo na adekvatan način pratili promene u ovoj izuzetno dinamičnoj oblasti", kaže Tomašević.

Zbog toga je, objašnjava, ovaj program koji između ostalog podrazumeva i praksu u kompaniji "Elsys", veoma značajan, jer osim toga što pospešuje privredu, pomaže i pri smanjenju odliva srpskih talenata. Praksa će, dodaje, trajati od tri do šest meseci i pružiće studentima iskustvo i znanje koje je neophodno da prilikom zapošljavanja, budu konkurentni na tržištu rada. "Program pruža odličnu priliku mladim, tek diplomiranim inženjerima da se upoznaju sa funkcionisanjem velikih svetskih kompanija, kao i sa najnovijim trendovima u industriji", kaže Tomašević.

Pored toga, napominje, program je ujedno i mogućnost da odmah nakon fakulteta mladi pronađu posao u Srbiji. "Od početka saradnje, kroz program je zaposleno na desetine studentata koji su pri kraju studija i koji su, direktno sa fakulteta, bez industrijskog iskustva, pronašli posao u struci", rekao je Tomašević.

Razvoj integrisanih kola i čipova na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (ETF) počeo je pre više od pola veka otvaranjem laboratorija za elektroniku i laboratorije za obradu podataka. Kompanija "Elsys" i njena kancelarija, su u Beogradu u januaru ove godine donirali 30 "razvojnih okruženja Altera", na kojima studenti izvode laboratorijske vežbe u okviru tri predmeta na drugoj i četvrtoj godini osnovnih akademskih studija, podseća profesor Tomašević. "Svake godine se na odsecima za elektroniku i računarsku tehniku i informatiku upisuje oko 180 novih studenata, a potrebe privrede i kompanija koje posluju u Srbiji u ovim oblastima su mnogo veće", napominje on.

Najnovija istraživanja, kaže, pokazuju da u Srbiji nedostaje više od 15.000 stručnjaka.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi