Frka oko iPhone X FaceID se pogoršava… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Frka oko iPhone X FaceID se pogoršava…

Tim Kuk dobio zvanično pismo jednog od senatora, u kojem je izražena duboka zabrinutost zbog nove iPhone X opcije.

  Izvor: MONDO portal / Live stream

Mnogo ljudi i budućih iPhone X korisnisnika odmah je izrazilo različite sumnje u vezi sa bezbednošću i sigurnošću FaceID opcije. Edvard Snouden je, recimo, izjavio da je FaceID odlična opcija za zlupotrebu različitih tipova. Nakon njega reagovao je, nevezano za Snoudenovu reakciju, i američki senator Al Franken, koji pritiska IT giganta da pruži odgovore na „goruća“ pitanja o FaceID opciji i o tome da li postoje načini korišćenja ove tehnologije, koji bi mogli manipulisati neupućenim korisnicima.

Kako se pravilno izgovara iPhone X

Iako je Apple napomenuo tokom iPhone X konferencije da se „otisak“ skeniranog lica čuva u memoriji telefona, američki senator želi da zna da li do tog „otiska“ mogu doći i Apple ili treće strane i to fizičkim, putem oblaka ili na bilo koji drugi način. Takođe, senator želi da zna kakvi su to koraci preduzeti da se FaceID ne bi zavarao fotografijom ili 3D maskom. Ono što je svakako jedno od najzanimljivijih pitanja jeste kako je Apple došao u posed milijardu lica, koja su korišćena za treniranje FaceID tehnologije. Još jedno pitanje potpuno na mestu jeste kako možemo biti sigurni da Apple ni na koji način neće doći u posed digitalnih „otisaka“ likova svojih korisnika i da ih neće iskoristiti u budućnosti.

Nije kriv FaceID za grešku, krivi su ljudi!

Skeniranje lica infracrvenim svetlom prvo je predstavio Samsung Nexus 2011. godine, a sličnu, ali sigurniju i bezbedniju opciju, koristi i Microsoft u svom Windows Hello softveru za otključavanje Windows 10 sistema.

Engadget

Neminovno je da će Apple doći i u situaciju da mora da „preda“ digitalne likove svojih korisnika, pa senatora zanima i kakva će reakcija kompanije biti u tom trenutku i na koji način planira da zaštiti ono što je unutar telefona korisnika (ukoliko Apple zaista već nema pristup tom sadržaju, kako kompanija tvrdi).

Apple kompanija i Tim Kuk imaju pravo da ne odgovore ni na jedno od ovih pitanja, ali senator se nada da će odgovore dobiti pre 13. oktobra. S obzirom na to da se tokom ovih nekoliko dana od premijere iPhone X stvara sve veći pritisak zbog sigurnosti i zaštite FaceID funkcije, sigurni smo da će Apple izabrati strategiju da objasni sve i uveri nas sve kako radi i kojim mehanizmima je FaceID zaštićen.

Pismo senatora Ala Frankena možete pronaći na linku.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

iPhone X — Introducing iPhone X — Apple
Izvor: Apple.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi