Prvi čipset sa „mozgom“ i veštačkom inteligencijom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi čipset sa „mozgom“ i veštačkom inteligencijom

Kineska kompanija prva na svetu pokreće novi talas pametnih uređaja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, koji neće biti samo pametni, nego i - inteligentni!

  Izvor: Promo/Huawei

Kompanija Huawei na IFA sajmu u Berlinu nije predstavila nove telefone, ali je najavila dva nova modela, koja će biti predstavljena već 16. oktobra u Minhenu - Huawei Mate 10 i Huawei Mate 10 Pro. Ovi telefoni još uvek nisu „procureli“ u potpunosti, osim nekoliko slika i par informacija o hardveru, koje smo već objavili, ali jedan od direktora kompanije Huawei, Ričard Ju, tvrdi da će Huawei Mate 10 biti bolji nego iPhone 8.

Kompanija je prilično samouverena ovog puta, a većim delom je tako jer je Huawei siguran da je na pragu nečega što će zameniti smartfone - inteligentan telefon.

U današnjem svetu smartfoni i digitalni asistenti su „ultimativna“ tehnologija, ali to nije dovoljno, smatraju u ovoj kineskoj kompaniji. Pametno više nije dovoljno, potrebno nam je nešto pametnije i novije, a čuveni proizvođač mrežne opreme i telefona smatra da je to inteligencija. Ali ne samo veštačka inteligencija, nego i inteligentan telefon koji će biti zasnovan na njoj.

Potrebna nam je nova veštačka inteligencija (AI) koja je poput mozga, uvek prisutna, spremna da odgovori u realnom vremenu, bez pauze i gubljenja vremena, koje nam je svima dragoceno. Želimo korisnicima da pružimo telefon, koji ih razume i predviđa njihove potrebe na ljudski način“, rekao je Ričard Ju otvarajući poslednje ovogodišnje Keynote predavanje na IFA 2017 sajmu u Berlinu.

Da bi telefon postao inteligentan treba mu „mozak“, a Huawei je napravio upravo to - neuralnu jedinicu za procesiranje u okviru novog Kirin 970 čipseta, koji će biti samo prvi u nizu čipsetova, koji će se naći u narednim Huawei telefonima i tabletima. NPU (Neural Processing Unit) je nova tehnologija za čipset, koja će omogućiti uvođenje veštačke inteligencije (AI) i nov način korišćenja mobilnih uređaja na tržište.

Nakon godina razvoja, Cloud usluge zasnovane na AI-ju ušle su u široku primenu, ali korisničko iskustvo i dalje ima prostora za poboljšanje, uključujući latenciju (kašnjenje u odzivu), stabilnost i privatnost. Cloud usluge i procesi zasnovani na AI-ju se mogu dopunjavati. Takođe, procesi zasnovani na AI-ju nude jake senzorske mogućnosti, koje su osnova za razumevanje i pomoć́ ljudima.

Senzori proizvode veliki broj podataka dobijenih u realnom vremenu, specifičnih i personalizovanih podataka. Podržani snažnim procesima obrade čipova, uređaji će postati „saznajniji“ (kognitivni) prema potrebama korisnika, pružajući istinski personalizovane i lako dostupne usluge, u realnom vremenu.

Kirin 970 čipset je „prešao“ više od 400.000 kilometara tokom testiranja prijema signala i postojanosti poziva na najbržim železnicama širom Kine, Japana i Evrope.

Ričard Ju, predsednik Huawei Mobile

Kirin 970 pokreće osmojezgarni procesor (4 x 2.4 GHz Cortex-A73 i 4 x 1.8 GHz Cortex-A53) i dvanaestojezgarni GPU (Mali-G72MP12), oba nove generacije.

Izrađen korišćenjem 10-nanometarskog procesa, čipset poseduje 5.5 milijardi tranzistora na površini od jednog centimetra kvadratnog! U poređenju sa četvorojezgarnim Cortek-A73 CPU klasterom, nova heterogena računarska arhitektura Kirin 970 čipseta ima do 25 puta bolje performanse i 50 puta veću efikasnost.

Jednostavno rečeno, Kirin 970 može brže i sa mnogo manje potrebne energije da izvršava iste AI računarske zadatke, nego konkurencija. Na testu za prepoznavanje slike, Kirin 970 je obradio 2.000 slika za šest sekunfi, što je brže od drugih čipova na0  tržištu, kojima je za to trebalo oko 120 sekundi.

Kirin 970 je prvi čipset na svetu koji podržava 4.5G Cat.18 LTE modem, sposoban da omogući brzine preuzimanja podataka od čak 1.2 Gbps, što je 20 odsto brže, nego trenutno najbrži Qualcomm konkurent u stanju, Snapdragon 835, ali i Samsung Exynos 8895.

Ričard Ju je najavio da će Kirin 970 podržavati dvostruke kamere više rezolucije i četvoro-hibridni autofokus zasnovan na četiri instance - kontrast i fazno fokusiranje - dok ostale dve nisu objašnjene. Takođe, Kirin 970 omogućiće kvalitetnije fotografije u mraku i na mestima sa manje prirodnog svetla.

Prednost Kirin 970 neuralnog sistema zasnovanog na veštačkoj inteligenciji jeste to što, recimo, on prepoznaje šta se nalazi ispred objektiva kamere čim se kamera uperi u predmet fotografisanja ili snimanja i na osnovu toga samostalno podešava sve parametre fotografije u deliću sekunde, pre nego što se slika „okine“. Sve ovo odvija se bez asistencije korisnika i automatski, naravno.

Ko je Huawei, zapravo i otkud ovde?

Kompanija Huawei je, čini se, odjednom tu gde jeste - u samom svetskom smartfon vrhu. To nikako nije slučajno. Već smo na ovu temu razgovarali sa Čen Lifang, potpredsednicom kompanije i direktorkom korporativnih komunikacija, a u Berlinu smo imali priliku da budemo među odabranim zvanicama na panelu „Who is Huawei“. Ovaj panel Huawei je iskoristio da se evropskim IT novinarima predstavi kratkim „istorijatom“ kompanije i činjenicama šta je kompanija uradila u poslednje dve decenije svoje ubrzane ekspanzije.

10 malo poznatih činjenica o Huawei kompaniji:

- Huawei povezuje najmanje trećinu svetske populacije telefonima, mrežnim servisima ili mobilnim i internet mrežama, kao i mrežama fiksne telefonije (i drugim)
- Kompaniju Huawei 99 odsto poseduju zaposleni, putem akcija, tako da zaposleni rade samo za sebe, jer jedan odsto kompanije pripada njenom osnivaču
- Huawei je još uvek privatna firma
- Kineska kompanija je jedina, pored Google kompanije, koja se bavi „dubokim kodiranjem“ Android platforme, kako bi je prilagodila svojim uređajima
- Kompanija Huawei strukturalno je organizovana po sistemu košnice
- Svake godine na istraživanje i razvoj troši se najmanje 10 odsto prihoda kompanije, plus znatna sredstva, koja se inače, planski, izdvajaju za „R&D“ odeljenje
- Tokom 2016. godine Huawei je u istraživanje i razvoj uložio preko 11 milijardi dolara
- Huawei je jedan od 20 najvećih svetskih ulagača u „R&D“ sektor
- CEO kompanije smenjuje se na svakih šest meseci i trenutno su tri čoveka u rotaciji
- Huawei je među 100 najuspešnijih svetskih firmi po Forbes 100 listi.

Sve vesti sa IFA sajma iz Berlina pogledajte na linku.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi