Komentari na sajtovima samo uz ličnu kartu! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komentari na sajtovima samo uz ličnu kartu!

U zemlji u kojoj su zabranjeni WhatsApp, Google, Facebook i Vini Pu, ovo i nije neočekivano, ali ipak…

  Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock
 sajt, internet, www Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Portal Mashable preneo je vest da će kineski korisnici interneta uskoro morati da se registruju pre komentarisanja na internetu i da ništa više neće biti anonimno. Ova odluka deo je nove regulative i pravnog uređenja kineske države, koja će stupiti na snagu 1. oktobra, kako bi vlast imala bolju kontrolu nad time ko komentariše, na koji način i zbog čega.

Zakonom zabranili WhatsApp...

Stvar je toliko ozbiljna da će i korisnici foruma i društvenih (kineskih, ne internacionalnih) mreža morati da se identifikuju dokumentom, kako bi se prijavili na sajt i mogli da komentarišu. I dok će na takvim mestima pregled komentara biti „labaviji“, na mestima kakve su političke i druge vesti u vezi sa državom vodiće se rigorozna kontrola i samo pregledani komentari moći će biti eventualno pušteni.

... i Vinija Pua iz aplikacija i na internetu!

Jedan od prvih sajtova koji korisnicima zahteva ličnu ispravu za potvrdu identiteta i registraciju imena na forumu je Zhihu, pandan Quora-i i korisnici koji ne daju lični dokument na uvid neće ni moći da pristupe odeljku sajta sa komentarima.

Skidaćemo filmove s neta za 13 sekundi!

Iako je kineska vlada objasnila ovo borbom protiv lažnih vesti, u šta mnogi Kinezi i stranci u Kini smatraju paravanom za žešću cenzuru, na Weibo mreži, kineskom pandanu Twitter sajta, mogu se pronaći samo komentari podrške. „Ovo je trebalo odavno da bude uvedeno“, samo je jedan od navodnih komentara podrške koje oni koji su osmislili ovo dobijaju.

Šta vi mislite o ovome? Je li to primenjivo i u drugim zemljama?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi