Skidaćemo filmove s neta za 13 sekundi! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skidaćemo filmove s neta za 13 sekundi!

Internet brzine napreduju, a povećanje brzine je neminovno i kod nas!

  Izvor: Promo/Ericsson

U Srbiji su 4G mreže već neko vreme prisutne i svakim danom su sve jače. Bazne stanice pokrivaju sve veću populaciju, ali će proći još neko vreme dok 4G signal ne stigne do svih korisnika. Ipak, već sad možemo da kažemo da zaista uživamo koristeći 4G mrežu na putu od Novog Sada do Beograda za obavljanje posla. Zapravo, ovaj tekst kucamo koristeći 4G mobilni modem, koji danas može da se kupi za dinar kod svih operatora.

Srbija u svetskom vrhu po brzini 4G mreže!

Dakle, 4G je realnost i u Srbiji, a uvek je zanimljivo videti šta se dešava u svetu. E, u svetu je situacija vrlo uzbudljiva, jer je upravo puštena u rad prva gigabitna LTE, dakle još uvek 4G mreža, i to u Kini.

Da li koristite 4G mrežu? (ANKETA)

Mobilni operator China Unicom i kompanija Ericsson pustile su u komercijalnu upotrebu Gigabit LTE mrežu, koja korisnicima omogućava da uživaju u servisima i pogodnostima koje donosi mobilni širokopojasni internet velikih brzina.

Pre ovog projekta, kompanije Ericsson i China Unicom su već sarađivale na uspostavljanju 1 Gbps mreža u Guandungu, Hajnanu, Šandungu i Pekingu gde brzine prenosa podataka dostižu i 979 Mbps. Pri toj brzini, preuzimanje 1080p filma traje svega 13 sekundi. Trenutno se radi na pilot projektima u Sečuanu, Hubeju, Šansiju, Đilinu i Đangsuu. Mobilni širokopojasni internet velikih brzina će omogućiti razvoj kompanija i servisa koji koriste veštačku inteligenciju, virtuelnu realnost i druge Big data servise.

U okviru lansiranja nove mreže, putnici u brzom vozu na ostrvu Hajnan bili su u prilici da gledaju ceremoniju putem LTE tehnologije za emitovanje sadržaja i Gigabit wireless mreže. Kompanija Ericsson, kao strateški partner China Unicom operatora, je ekskluzivni provajder LTE rešenja za emitovanje sadržaja i to je prvi put da se ovo rešenje našlo u komercijalnoj primeni u Kini.

Internet brzine 1.07 Gbps preko mobilnog je realnost!

Ovo rešenje unosi pravu revoluciju u slanje videa u mobilnim mrežama zahvaljujući kombinaciji tri nova standarda: eMBMS, HEVC (H.265) i MPEG DASH i direktno će rešavati sve veću potrebu korisnika za medijskim servisima.

Kompanija Ericsson postoji na svim LTE tržištima uključujući SAD, Japan i Južnu Koreju, i nalazi se na prvom mestu po upravljanju najvećim obimom LTE saobraćaja na svetu. Preko 270 LTE RAN i EPC mreža širom sveta se održava na tehnologijama kompanije Ericsson, a 200 njih je u punoj komercijalnoj primeni.

Kad će se ovakve mreže pojaviti u Srbiji i regionu - teško je reći, ali svakako je to naša izgledna budućnost, jer se regionalno i srpsko tržište ne razlikuju od ostatka sveta, svi vole da „strimuju“ video, prate YouTube objave, slušaju muziku onlajn i igraju igre. Zbog sve većeg broja korisnika, konzumenata video sadržaja i kod nas, domaće mreže će na ovaj ili sličan standard morati da se nadograde vrlo brzo, a svedoci smo tome da u domenu mobilne telefonije Srbija ne kasni previše za ostatkom razvijenog sveta.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi