Cukerberg ukrao ideju za Facebook? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cukerberg ukrao ideju za Facebook?

Kolege koje su s Markom Cukerbergom radili na razvoju „prototip“ mreže od koje je nastao Facebook, tužili su ga zbog krađe ideje, koda i biznis plana.

 Izvor: Facebook Lite.

Cimeri koji su sa Markom Cukerbergom studirali i razvijali mrežu koja je preteča Facebook društvene mreže tužili su Marka sudu, tvrdeći da im je Cukerberg ukrao ideju o Facebook mreži, kod za veb stranicu i biznis plan, u koje je imao uvid dok je radio za njih.

Prema izvorima koje su citirali New York Times, CBS News, The Guardian i The Telegraph, Tajler i Kamerun Vinklvos, dva brata i Divja Naridžra optužili su tad devetnaestogodišnjeg Marka da je ukrao njihovu ideju za društvenu mrežu, na kojoj je on radio kao njihov praktikant, odnosno programer. Mark Cukerberg je 4. februara 2002. godine objavio sajt, preteču današnje Facebook mreže, Harvard Connection, koji je trebalo da poveže studente Univerziteta Harvard i olakša učenje i deljenje materijala. Samo nedelju dana kasnije usledila je pomenuta tužba.

Mark Cukerberg napušta Facebook, privremeno

Harvard Connection je ubrzo postao ConnectU i „otvoren“ je za druge studente i korisnike, a Facebook se „rodio“ 2004. godine i nasledio tužbu za krađu ideje, sajta, biznis plana i intelektualne svojine. Tri starija programera tvrdila su da je Mark Cukerberg iskoristio sve ono na čemu je radio tokom razvojnog perioda Harvard Connection-a, ukrao im kod za sajt i prateće programe i to „utkao“ u Facebook mrežu.

Prema izveštajima koji su nastali nakon toga, sve do 2008. godine četiri programera sastajala su se na sudu, a procesu se nije nazirao kraj. Nažalost po trojicu tužitelja, tužba je, prema tvrdnjama stručnjaka, napisana nespretno i imala je dosta propusta, što im nije išlo na ruku.

Facebook danas krade sve od konkurencije, dokazano!

Mark Cukerberg je tokom 2008. godine ponudio trojici bivših kolega i saradnika da se nagode i tužba je tako i završena, uplatom 65 miliona dolara i pokrićem sudskih troškova za braću Vinklvos i Narindžu. U vreme poravnanja prema sopstvenoj proceni kompanije, Facebook je vredeo oko 3.75 milijardi dolara, objavio je CNet.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi