Izmereno: Brzina interneta u Srbiji i svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izmereno: Brzina interneta u Srbiji i svetu

Singapur prvi po brzini interneta, Srbija vrlo dobra.

  Izvor: MONDO portal

Najbrži internet na svetu ima Singapur, najsporiji Jemen, dok je Srbija na 41. mestu liste sa 189 zemalja, pokazalo je novo istraživanje.

Za "skidanje" filma u Full HD tehnologiji u Srbiji u proseku treba nešto manje od sat i po, u Singapuru ni 19 minuta, a u Jemenu više od dva dana, objavio je britanski cable.co.uk, nakon analize podataka koje je prikupila istraživačka grupa M-Lab.

Gotovo 33.000 testova u Srbiji pokazalo je da je prosečna brzina interneta u zemlji 12.25 megabita u sekundi (Mbps). U okruženju brži internet od Srbije imaju Mađarska, koja je na 15. mestu globalne liste, Rumunija je 18, Slovenija 25, Bugarska 27. a Hrvatska je odmah iznad Srbije, na 40. mestu sa brzinom od 12.57 Mbps.

21 godina interneta u Srbiji - kratak pregled

Makedonija je 59. na planeti po brzini interneta, Bosna i Hercegovina 61, Crna Gora 71. a Albanija 78, pokazala su testiranja. Inače, tokom 12 meseci do 10. maja ove godine širom sveta je sprovedeno više od 63 miliona testiranja brzine interneta.

Testovi su pokazali da najbrži internet ima Singapur, u proseku 55.13 Mbps, što je dovoljno za preuzimanje 7.5 GB Full HD filma najvišeg kvaliteta za 18 minuta i 34 sekunde. Preuzimanje istog filma u Jemenu, zemlje koja je poslednja na listi i koja ima prosečnu brzinu od samo 0.34 Mbps, potrajalo bi više od dva dana.

Švedska, Tajvan, Danska, Holandija i Letonija beleže prosečnu brzinu veću od 30 Mbps, što britanska regulatorna agencija za telekomukacije Ofcom definiše kao "super brzinu". Istovremeno 139 zemalja ima prosečnu brzinu interneta ispod 10 Mbps, što je, prema Ofcom-u, minimalna brzina koja može da odgovori potrebama tipične porodice.

Prosečna brzina Wi-Fi interneta u Srbiji

Među 30 zemalja sa najbržim internetom uglavnom su države Evrope i Azije dok je u Africi više od polovine zemalja sa najslabijim performansama, objavio je cable.co.uk, koji pruža savetodavne usluge o britanskim provajderima interneta, TV i telefonije.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi