Putin potpisao najžešći zakon protiv piraterije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putin potpisao najžešći zakon protiv piraterije

Novi zakon u Rusiji, koji je ruski predsednik potpisao, ograničiće pristup piratskim sajtovima, „mirror“ linkovima i proksi serverima s piraterijom.

  Izvor: Promo/MONDO portal.

Vladimir Putin potpisao je, kako je objavio sajt Torrent Freak, novi zakon kojim se provajderima interneta u Rusiji nalaže blokiranje adresa, proksi servera, „mirror“ linkova ka sajtovima i adresama koje sadrže piratske sadržaje, ali i naredio pretraživačima interneta da blokiraju rezultate pretrage koji sadrže linkove ka piratskim sajtovima i materijalu.

Torrent Freak tvrdi da je Rusija preuzela ulogu među svetskim silama po antipiratskim aktivnostima, koje zapravo daju rezultate. Rusija je čak, piše sajt, izmela nove modele blokiranja, koji su ne samo uspešni, nego na bolji način povezuje nosioce autorskih prava sa telima koji su u mogućnosti da blokiraju sajtove na kojima se ti sadržaji dele bespravno.

Kraj torentima, ukinuće ih internet provajderi?

U saradnji sa pretraživačima interneta, kakav je Google, ali i drugi, Rusija će blokirati ne samo poznate piratske sajtove (i nepoznate), nego i adrese koje su dovedene u vezu sa tim sajtovima, „derivate“ tih sajtova, kao i „mirror“ linkove.

Rusija je novim zakonom držaocima autorskih prava omogućila direktnu „liniju“ sa internet provajderima i pretraživačima interneta, koji su u obavezi da ukinu svaki dojavljeni link na netu ili iz pretrage najduže 24 sata od prijave.

Ovo je najstroži zakon protiv piraterije koji je Rusija donela do sada i Vladimir Putin ga je potpisao 1. jula, sa momentalnim stupanjem na snagu. Internet provajderi i pretraživači interneta imali su priliku da se prethodno upoznaju sa zakonom.

Pre nego što pogledate sledeći piratski film…

Izgleda da je Rusija rešila da uguši hidru, videćemo koliko će biti uspešno. Ukoliko uspeha bude, sigurni smo da će slične modele primeniti i sve ostale zemlje…

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi