EU kaznila Google sa skoro TRI MILIJARDE dolara! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU kaznila Google sa skoro TRI MILIJARDE dolara!

Kompanija Google kažnjena je sa 2.7 milijardi dolara zbog nameštanja rezultata pretrage.

  Izvor: Promo/Google

Nedavno smo pisali o tome da regulatorno telo EU komisije za zaštitu tržišta traži kaznu za kompaniju Alphabet, koja je vlasnik kompanije Google, u iznosu od 1.5 milijardi dolara. U međuvremenu je došlo do izricanja kazne i njenog drastičnog povećanja - na 2.7 milijardi dolara, odnosno oko 2.42 milijarde evra.

"Google je zloupotrebio tržzišnu dominaciju kao najpopularniji pretraživač na svetu, dajući nezakonitu prednost sopstvenim uslugama za šoping", navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, prenela je agencija Frans pres. "Ono što je Google uradio je nezakonito prema antimonopolskim propisima EU. Google je drugim kompanijama uskratio priliku za takmičenje na osnovu zasluga i inovacija", dodaje Vestager. Google je favorizovao svoje proizvode i manipulisao pretragom na štetu sajtova kakvi su Yelp, TripAdvisor, Foundem, News Corp i FairSearch.

Kompanija Google je, takođe, uskratila evropske korisnike za slobodan izbor usluga i za pune benefite inovacija, navodi se u saopštenju.

Prema sedmogodišnjoj istrazi Google je namerno favorizovao proizvode koje prodaje tokom rezultata pretrage i tokom upoređivanja cena nakon pretrage tih proizvoda.

Prema objavi Rojters agencije, Google od ovog trenutka ima 90 dana da prekine praksu manipulacije tokom i nakon pretrage proizvoda, inače će za svaki dan posle određenih 90 dana plaćati penale u iznosu od pet odsto dnevne zarade na globalnom nivou, kako propisuju EU zakoni.

Ovo je najveća kazna koju je odredila Evropska komisija za zaštitu poslovanja, nakon što je Intel platio sličnu kaznu zbog manipulacija tokom 2009. godine (milijardu dolara).

Sve detalje o ovom slučaju pročitajte na LINKU.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA