Facebook više nije mreža za prijatelje… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook više nije mreža za prijatelje…

Mark Cukerberg najavio je novu Facebook „misiju“.

  Izvor: Promo/Facebook/Mark Cukerberg

Ranije, kada biste upitali Marka Cukerberga, osnivača i „upravitelja“ Facebook mreže, šta je njegov cilj (a pitali smo ga više puta do sada), njegov odgovor bi bio nešto poput „povezanog, otvorenog sveta“. U ovu otrcanu frazu, u koju većina nas ne veruje, a i zašto bismo pored toliko načina na koji nas Facebook „monetizuje“ i "davi" reklamama, čini se više ne veruje ni sam Mark Cukerberg.

Novi cilj Facebook mreže je nešto poput „davanja ljudima moći da izgrade zajednice i da zbliži svet“. Ovo je, izgleda, pište The Verge, zaključak tolikih meseci, možda i godina otkrivanja unutrašnjih puteva Cukerberga, ali i strateških promena koje je Facebook doživeo kao proizvod. Najveća društvena mreža više nije mesto objave šašavih misli i selfija, već postaje čvorište digitalnih zajednica i diskursa.

Već prošle godine, možda nekome i dalje to zvuči zastrašujuće, ali Facebook je najverovatnije odigrao jednu od ključnih uloga na američkim izborima i sad, kad je svet očigledno otvoreniji i povezaniji nego ikad pre, Mark Cukerberg i tim se preispituju u vezi sa tim. Facebook se više ne može ignorisati zbog velikog broja lažnih vesti, postojanja različitih pretnji - individualnih ili državno sponzorisanih - i emitovanja objava uživo koje se koriste za prenošenje ubistava i samoubistava ka milionima korisnika…

Još u februaru, u svom „monologu“ o ovoj društvenoj mreži, Cukerberg se ispovedio svetskoj zajednici, navodeći da je najveća društvena mreža sad uticajna sila društvene fabrike modernog života i da je sledeća misija Facebook sistema da stvori društveno-socijalnu infrastrukturu koja će omogućiti ljudima na globalnom nivou da se povežu u zajednicu koja radi u službi svih nas.

Shvatamo da je vreme da uradimo mnogo više. Važno je da ljudima pružimo šansu da se njihov glas čuje, da se čuje različitost svih nas, ali iznad svega, da se stvore uslovi takvi da svi možemo da krenemo napred“, izjavio je Mark Cukerberg.

Iz ovih i mnogih drugih razloga Facebook će pojačati uticaj na svoju „GROUPS“ opciju, koja će biti „temelj“ izgradnje novih zajednica. Prema objavi na Facebook blogu, Groups opciju u ovom trenutku koristi više od milijardu ljudi svakog dana, što je oko polovina aktivnih Facebook korisnika. "Veoma važan deo naše nove misije „Povežimo svet u zajednicu“ jesu administratori grupa, koji su prave vođe zajednica na Facebook mreži", navedeno je ovom prilikom.

Sve ovo znači da će Facebook dati šira ovlašćenja vođama Facebook Groups opcije - administratorima - koji će moći lakše i brže da pristupe metrici, analizi i podacima u realnom vremenu, ali i da lakše i bolje proveravaju članstva u grupi, primaju ili zabranjuju članove, zakazuju objave, ali i da ukidaju „trolove“, lažne vesti i objave koje obmanjuju druge članove grupe svojim netačnim ili lažnim sadržajem.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi