Qualcomm - Da nije nas, iPhone ne bi ni postojao | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Qualcomm - Da nije nas, iPhone ne bi ni postojao

Pravna bitka između kompanija Qualcomm i Apple se produbljuje, gde obe firme optužuju jedna drugu za kršenje prava, što deluje da se neće rešiti skoro.

 Izvor: Promo/Qualcomm

Pravna saga koja mesecima traje između kompanija Qualcomm i Apple i koja je počela januara ove godine, sve više eskalira, umesto da se smiruje. Kompanija iz Kupertina je ažurirala svoju tužbu protiv Qualcomm-a, navodeći da su poslovne prakse tužene kompanije povredile ne samo Apple nego i celu industriju.

U centru ove pravne bitke je rasprava da li Apple treba da plati, poznatom proizvođaču čipova, honorar za licenciranje na tehnologiju koju koristi u proizvodnji iPhone telefona. Apple je osudio ovu praksu i nakon toga odbio da plati Qualcomm-u, na šta je isti odgovorio odgovarajućom merom. Problem je u tome što Qualcomm naplaćuje honorar kao postotak od ukupne cene uređaja, što po tvrdnjama iz Apple-a, ih bespravno obogaćuje, za delove i tehnologiju kojoj nisu doprineli.

Apple tužio Qualcomm, traži milijardu zelenih!

Qualcomm-ovo stajalište je da honorari za licenciranje uzimaju u obzir veliki broj tehnologija koje se nalaze u iPhone-u, i ne odnose se na patent za samo jedan čip. Kao odgovor za Apple-ove poslednje tvrdnje, Qualcomm je objavio da su njihovi čipovi omgućili proizvodnju iPhone uređaja i drugih smartfona. Qualcomm-ov izvršni potpredsednik Don Rozenberg je takođe naglasio da je njegova kompanija imala udela u tehnologijama za povezivanje, prenos podataka velikom brzinom i GPS navigacionom tehnologijom, što je osnov pozicije te kompanije u ovoj pravnoj borbi.

Qualcomm tuži Apple zbog sabotaže

"Qualcomm-ove inovacije su u srcu svakog iPhone uređaja i omogućavaju najbitnije upotrebe i opcije tih aparata," rekao je Don Rozenberg. "Jednostavno je neistinito da Qualcomm želi da pokupi honorar za Apple inovacije koje nemaju veze sa Qualcomm tehnologijom."

Ovaj pravni čvor se zatezao mesecima i kako deluje, ne treba da očekujemo raspetljanje situacije u skorije vreme. Pitanje Qualcomm-ovog honorara, koji se naplaćuje kao postotak ukupne cene uređaja, će se samo zagrevati, kako se bližimo puštanju u prodaju novog Apple-ovog flagship uređaja ove jeseni, prenosi phoneArena.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi