Google čeka kazna od milijardu i po dolara? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google čeka kazna od milijardu i po dolara?

Zbog manipulacija koje vrši sa rezultatima pretrage u okviru EU zone, Google će, navodno, morati da plati milijardu i po dolara visoku kaznu.

  Izvor: Promo/Google

Evropska unija nakon višegodišnje istrage i provere stanja internet pretraživanja i rezultata, koje je sprovela nadležna Evropska komisija, sprema se," navodno, da izda kaznu kompaniji Google koja bi mogla da zahteva odštetu od čak 1.45 milijardi dolara, navodi Forbes u svom onlajn izdanju za 19. jun. Prema informacijama koje nisu potvrđene, a dolaze od izvora bliskog istrazi u  EU, Evropska unija je spremna da kazni Google zbog "kontinuiranog sistematskog iskorišćavanja svog dominantnog položaja na tržištu pretraživanja interneta".

Prema sedmogodišnjoj istrazi Google je namerno favorizovao proizvode koje prodaje tokom rezultata pretrage i tokom upoređivanja cena nakon pretrage proizvoda. Evropska unija trebalo bi da izrekne kaznu za samo nekoliko nedelja, jer je istraga praktično završena i očekuje se da kazna bude rekordna, viša od one koju je Intel platio zbog manipulacija tokom 2009. godine (milijardu dolara).

Politička i biznis elita Pariza, Berlina i Brisela učestvovala je u istrazi i, kako navodi The Guardian, dala je zeleno svetlo evropskoj komesarki Margareti Vestager da otpočne s procesom pripreme za kažnjavanje kompanije Google.

Visina kazne na osnovu EU zakona donosi se tako što se kompanija kažnjava sa kaznom u iznosu visine 10 odsto ukupnih prihoda plus 30 odsto, u ovom slučaju Google prihoda od prodaje robe čijim cenama je navodno manipulisano, i to za svaku godinu trajanja navodnih manipulacija.

Google još uvek nije reagovao na ove procurele informacije, ali Forbes navodi da, ukoliko do žalbe dođe, a to će se, ako i kad odluke o kazni bude, najverovatnije dogoditi, sledi još istraživanja i ispitivanja, koje bi moglo da traje godinama.

Kompanija Google je tokom novembra 2016. godine izdala saopštenje na ovu temu, navodeći da dokazi o onome što EU naziva iskorišćavanjem monopolskog položaja na tržištu pretraživanja nema i da su optužbe iznete na račun kompanije Google neutemeljene ne samo na nivou činjenica, nego i prava i ekonomije.

Odluka EU se očekuje u narednih nekoliko nedelja, pa ćemo videti šta će se događati nakon toga i koliku će kaznu Margaret Vestager tražiti.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA