Mora da plati 3.700 evra zbog Facebook lajka! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mora da plati 3.700 evra zbog Facebook lajka!

Jedan Švajcarac je osuđen zbog klevete, jer je na Facebook stranici lajkovao kritiku predsednika jednog udruženja.

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

To je prvi put u Švajcarskoj da je neko osuđen zbog lajka. Prema presudi okružnog suda u Cirihu, 45-godišnji građanin čije ime nije navedeno, osuđen je zato što je stavio "lajk" na komentare na Facebook mreži, gde je Ervin Kesler, predsednik udruženja protivnika stočarskih farmi i klanica, bez dokaza nazvan "rasistom, fašistom i antisemitom".

Facebook planira da koristi vaše misli za reklame?

Diskusija aktivista za odbranu prava životinja, zbog koje je izrečena presuda je iz 2015. godine. U presudi sud navodi da je taj čovek, time što je kliknuo na "lajk", proširio vrednosni sud i optužbe koje ne može da dokaže. Osuđen je na kaznu od 4.000 švajcarskih franaka (3.700 evra), a ima pravo žalbe Kantonalnom sudu u Cirihu.

 Izaberite poboljšani lajk.
Izaberite poboljšani lajk.
Izvor: Facebook.

Keslera je 1998. upravo Kantonalni sud u Cirihu osudio na zatvorsku kaznu, jer je jevrejski ritual ubijanja životinja uporedio s nacističkom praksom. Ipak, sud smatra da čovek koji je danas osuđen zbog "lajkovanja" kritike Keslera, nije uspeo da dokaže Keslerov "rasizam, antisemitizam ili fašizam".

Ko OVO lajkuje ili šeruje - 15 godina robije

Kesler je tužio više ljudi koji su ga kritikovali na Facebook mreži tokom 2015. godine, rekao je advokat jednog od njih. Neki su već osuđeni zbog izjava, dok je najnovija presuda prva izrečena nekome zbog "lajkovanja" tuđeg komentara.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA