Stižu hiljade besplatnih WiFi hotspotova | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stižu hiljade besplatnih WiFi hotspotova

Unutar EU je postignut dogovor da će do 2020. godine hiljade javnih površina širom Unije dobiti bežični internet velike brzine.

  Izvor: MONDO portal.

Nadležne organizacije u Evropskoj Uniji su se dogovorile da će pružiti besplatan internet u hiljadama gradova i gradića širom Evrope. WiFi4EU akcija treba da javna mesta, poput parkova i biblioteka, opremi hotspotovima koje će finansirati EU do 2020. godine.

Šema besplatnog interneta će se odnositi na sve države članice, zvaničnici su rekli u ponedeljak, nakon što su EU parlament, Savet EU i komisija EU postigli nezvaničan dogovor oko plana.

Srbija dobija najbrži internet i pametne gradove

Plan bi se fokusirao na mesta gde je povezivanje ograničeno i generalno za ljude koji imaju problema pristupajući internetu. Ova takozvana WiFi4EU inicijativa je deo većeg remonta komunikacija.

"WiFi4EU je dobrodošao prvi korak, ali mnogo više se mora uraditi da se postigne povezivanje na velikim brzinama širom EU treritorije." rekao je Andrus Ansip, potpredsednik komisije EU na jedinstvenom digitalnom tržištu, prenosi dw.

Besplatan Wi-Fi internet u školama širom Srbije

Na osnovu dogovora, EU će finansirati projekat sa nekih 120 miliona evra tokom sledeće dve godine. Ovaj novac će biti korišćen da podrži instalaciju najmodernije Wi-Fi opreme za barem 6.000 do 8.000 lokalnih zajednica, stoji na sajtu EU komisije.

Tačni detalji oko budžeta tek treba da se finaliziraju.

Pod uslovima dogovora, javna mesta poput bolnica, biblioteka, parkova i ostalih centara zajednica, treba da se prijave za finansiranje lokalne bežične pristupne tačke. EU će obezbediti vaučere i druge alate da pokrije troškove i do 100 odsto cene.

Wi-Fi na autoputevima Srbije do leta?

Lokalna javna tela bi tada bila odgovorna za održavanje konekcije u barem naredne tri godine.

EU će primati samo projekte koji neće "duplirati postojeće ili privatne internet veze," stoji u saopštenju komisije.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker prvo je najavio palnove za WiFi4EU u govoru 2016. godine, navodeći da je cilj "opremiti svako evropsko selo i svaki grad sa besplatnim bežičnim pristupom internetu oko glavnih centara javnog života do 2020. godine."

Plan kreće u implementaciju krajem 2017. godine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA