Google I/O 2017: Novi YouTube i poklon za iPhone | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google I/O 2017: Novi YouTube i poklon za iPhone

Google je otkrio gomilu noviteta na svojoj godišnjoj konferenciji za programere - Google I/O 2017.

  Izvor: MONDO portal

Google je I/O konferenciju ove godine održao praktično u svom dvorištu, na otvorenom, pred više od sedam hiljada ljudi uživo, ali i preko 120 hiljada posmatrača preko YouTube uživo prenosa. Konferencija namenjena programerima i svima koji vole ono što Google radi najavljivana je mesecima, a na njoj sve sama „čuda“ jedne od najznačajnijih IT i internet kompanija današnjice.

Naravno, sve smo ih saznali i opisali za vas, uživajte!

Google k’o Google, pa je ove godine smislio igru sa duvanjem balončića i tako predstavio gradove širom sveta u kojima se pratila konferencija - Pariz je dobio 163 balončića, Istanbul 15, Njujork 49, Dalas 11 balončića i tako redom...

Prisutne na vebu i pred njim, u Google centrali, pozdravio je Sandar Pikaj, direktor kompanije, koji je nekad bio zadužen za razvoj Android platforme.

Google Lens je prvi proizvod koji može da izbriše prepreke na slikama - recimo žicu koja se isprečila dobroj slici. Takođe, uperite kameru telefona ka cvetu i Google Lens reći će vam koji je to cvet. Uperite kameru u internet ruter (njegov opis na nalepnici) i Google Lens će vam ukucati lozinku za tu mrežu umesto vas. Ova opcija je, kao i većina modernih Google usluga biti zasnovana na mašinskom naprednom učenju. Takođe, biće deo Google Assistant opcije koja se već pojavljuje i u Srbiji, a uskoro je očekujemo i na srpskom jeziku.

Google je potpuno iznova izgradio moderne Cloud bazirane Data centre, koji su napravljeni tako da podrže Google politiku razvoja - „Prvo AI“, što znači da su Data centri u mogućnosti da iznova dobijaju nove opcije koje će unaprediti posebno mašinsko učenje na kojem je Google AI zasnovan.

Kompanija Google ulaže mnogo napora i energije u unapređenje neuronskih mreža, koje će biti korišćenje, ne samo za korisničke potrebe, nego i za istraživanje i pomoć u borbi protiv raka svih oblika. I ne samo raka, nego u oblasti patologije.

Google Assisstant prirodniji, pametniji, sad i za iPhone

Najrasprostranjeniji digitalni asistent, Google Assisstant sad je komunikativniji, može da razgovara prirodnije i ne nabraja reči kao što je to najčešće radio do sada. Assisstant je sad u mogućnosti da u letu prevodi naglas i pomogne vam da lakše razgovarate na jeziku koji ne govorite ili da vam pomoću kamere pročita šta je na meniju ili poruku sa znaka i slično. Zahvaljujući razumevanju glasa i jezika sa Assisstant-om je moguće komunicirati bez potrebe za otvaranjem velikog broja aplikacija ili puno pritiskanja po ekranu telefona.

Velika novost je da je Google Assisstant sad dostupan i za iPhone uređaje i moguće je da se koristi baš za sve ono što nudi i Android telefon. Takođe, koristeći se Google Assisstant SDK kompletom svaki proizvođač može da upotrebi Google Assisstant servis za svoje proizvode.

Google Assisstant će progovoriti nemački, japanski, brazilski (portugalski) i francuski do leta, a do kraja godine italijanski, korejski i kineski, između ostalih jezika.

 Google I/O 2017. Izvor: MONDO portal

Google Home: Glasovno pozivanje, podsetnici, pametnija kuća

Od momenta najave do ove konferencije Google Home je dobio preko 50 novih opcija, a Google Home stiže u Japan, Nemačku, Kanadu i još nekoliko zemalja do leta. Nove opcije su zakazivanje sastanaka, pravljenje podsetnika i to sve glasom, bez kuckanja ili korišćenja drugih uređaja.

Google Home će uskoro ponuditi "handsfree" pozivanje u Americi i Kanadi, preko interneta potpuno besplatno. Ova opcija će moći da prilagodi pozive za sve korisnike, jer će praviti razliku između ukućana, pa neće greškom nazvati mamu muža umesto mame žene i slično. Google Home dobija i podršku za besplatno slušanje Spotify, Deezer i SoundCloud servisa.

Stiže i Visual Responses opcija, koja omogućava da na podržane ekrane - telefon, tablet, TV - dobijete vizuelne informacije, kakvi su podsetnici sa slikama, mape budućeg puta, slike s letovanja i slično. Kao i za sve Google Home servise i ovaj je baziran na prepoznavanju glasa, pa omogućava da svaki ukućanin dobije informacije koje baš on traži.

Google Photos: Deljenje, deljenje i još deljenja!

Facebook ima Moments, a Google Photos sad nudi Suggested Sharing - način na koji prijatelji na slikama mogu da podele slike među sobom sa vašeg telefona. Pomoću prepoznavanja lica Google će poslati slike svima koji su na njima, a obavestiće ih SMS ili mejl porukom da instaliraju Google Photos aplikaciju, ako je već nemaju na telefonu (Android i iPhone).

Shared Libraries je još jedna nova opcija, koja će omogućiti da automatski podelite važne slike sa jednako važnom osobom. Recimo, roditelji će automatski razmeniti slike dece ili zajedničkih putovanja i slično.

Poslednja novina je Photo Box. Za 10 ili 20 dolara Google će za vas, od vaših fotki iz albuma napraviti pravi odštampan album, koji ćete moći da čuvate kao što ste nekad izrađivali i čuvali slike. Osim automatizovanih albuma na raspolaganju će biti i personalizovani, po istim cenama. Za devet dolara dobićete album sa mekim koricama, dok će slike u tvrdom povezu biti vaše za 20 dolara, ali za sad je ova opcija dostupna samo u Americi.

Ova opcija će biti dostupna za sve iOS i Android uređaje u narednih nekoliko nedelja, o čemu će korisnici biti obavešteni notifikacijom i kroz Play Store ili AppStore.

YouTube: Pogledajte, stigao sam u vašu dnevnu sobu!

Konzole, televizori, telefoni i drugi uređaji koji se povezuju na te uređaje beleže najveći porast gledanja YouTube sadržaja u ovom trenutku. Zbog toga je YouTube uveo mogućnost gledanja 360 video snimaka i iz dnevne sobe. YouTube će omogućiti pregledanje sadržaja putem glasovne komunikacije s televizorom ili telefonom s Google Assisstant-om povezanim sa pametnim TV uređajima, konzolama ili drugim sistemima.

Ekipa Slow Mo Guys upotrebljena je da demonstrira Super Chat opciju, koja omogućava da četujete sa YouTube kreatorima za određenu nadoknadu, ali tako što ćete dobiti priliku da vaše čet poruke budu stavljene na vrh i da na njih bude odmah odgovoreno. Ova opcija je dobra i za kreatore sadržaja, jer deo novca dobijaju i oni.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

____________________________________________________________________

MONDO Android aplikacija je opet tu: PREUZMITE JE!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA