Šta je Wanna Decrypt, virus o kojem svi pričaju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je Wanna Decrypt, virus o kojem svi pričaju

Šta bi trebalo da znate o virusu koji je paralisao bolnice, zaustavio javni prevoz i zaključao desetine hiljada računara širom sveta.

  Izvor: MONDO portal/Kaspersky Lab

U oko 99 zemalja širom sveta izveden je veliki hakerski napad kojim se traži 300 dolara, ako želite da oslobodite kompjuter od virusa „Wanna Decryptor”, softvera koji ga blokira i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (ransomware).

Veliki sajber udar blokirao bolnice, napravio haos

Šta je ransomware

Ransomware je vrsta malvera koji kriminalci koriste kao digitalni mehanizam za iznudu (naplaćuju sadržaj koji su prethodno korisniku zaključali na računaru). To je vrsta softvera koja blokira sistem dok otkup ne bude plaćen.

Kaspersky Lab

Prema objavi koju možete pročitati na našem portalu, virusom su najviše pogođene Rusija, Kina, Nemačka, Portugalija, Velika Britanija, Tajvan i Ukrajina.

Vaši važni fajlovi su zaključani. Ako pokušavate da pronađete način da ponovo doći do vaših podataka, ne gubite vreme. Niko ne može da oporavi vaše fajlove osim našeg servisa za dešifrovanje”, stoji u poruci koja se pojavljivala nakon napada na kompjuterima širom sveta.

Ransomware: Zaključava fajlove i uzima novac

Hakeri traže uplatu 300 dolara do 19. maja inače će svi podaci u kompjuteru biti izbrisani. IT stručnjaci objašnjavaju da je „Wanna Decryptor” najopasniji virus na internetu koji može da načini veliku štetu. Navodi se da je „Wanna Decryptor” u stvari šifrovani softver ransomware, koji svojim tvorcima može da donese veliku zaradu, a najveću štetu svojim žrtvama. U kompjuter ulazi putem zlonamernih priključenih fajlova u neželjenim mejlovima, a čim se otvori odmah počinje sa šifrovanjem podataka.

Obavljeno 720.000 ransomware napada tokom 2015/2016!

Broj korisnika koji su bili žrtve ransomware napada izuzetno je veliki, i iznosi 718.536 u periodu između aprila 2015. i marta 2016. godine, što predstavlja povećanje od pet puta u odnosu na isti vremenski period godinu dana ranije. Broj korisnika koji se susreo sa nekom vrstom ransomware pretnje u periodu između aprila 2015. i marta 2016. godine porastao je za 17,7 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije…

KAspersky Lab

Softver stvara šifrovane kopije podataka u kompjuteru žrtve nakon čega briše originale. Zbog toga ostaju samo šifrovane kopije kojima nije moguć pristup bez ključa za dešifrovanje. Šifrovanje traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, zavisno od količine podataka u kompjuteru.

Stručnjaci navode, a prenosi agencija Tanjug, da osnovni nivo ransomware-a može da bude uklonjen ako Windows operativni sistem stavite u bezbednosni način rada i da nakon toga treba pokrenuti antivirusni program koji će pronaći i obrisati „Wanna Decryptor”.

Ipak, uklanjanje virusa zavisi od vrste antivirusnog programa u kompjuteru, a hakeri su često u prednosti, jer su antivirusni programi u mnogim kompjuterima istekli.

Svetske agencije su objavile da je juče u najmanje 75.000 hakerskih napada softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (ransomware) obuhvaćeno oko 100 država sveta i da je korišćen virus kojeg stručnjaci nazivaju „WCry” i „WannaCry”.

Ako ste bili žrtva RANSOMWARE napada - rešenje!

Hakeri su tražili između 300 i 600 dolara u svakom pojedinačnom napadu, a stručnjaci za sajber bezbednost su naveli da su pojedine žrtve napada plaćale otkup u digitalnoj valuti.

Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su u petak (12. maja) izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procureli sajber virus američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), tvrdi portal „Politiko” u svom američkom izdanju.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

____________________________________________________________________

MONDO Android aplikacija je opet tu: PREUZMITE JE!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA