Veliki sajber udar blokirao bolnice, napravio haos | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki sajber udar blokirao bolnice, napravio haos

Velika Britanija, Kina, Rusija, Portugalija, Nemačka i mnoge druge zemlje bile su pod jakim sajber napadom tokom 12. maja, koji je imao obim od najmanje 75.000 slučajeva i zaključavao je kompjutere i računarske sisteme žrtava.

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Globalni sajber napad, za koji se veruje da je izazvan procurelim virusom iz NSA, pogodio je organizacije širom sveta. Prema dosadašnjim izveštajima, napad je zahvatio 99 zemalja, uključujući Rusiju i Kinu, ali još uvek se ne zna ko stoji iza napada.

Šta je ransomware

Ransomware je vrsta malvera koji kriminalci koriste kao digitalni mehanizam za iznudu (naplaćuju sadržaj koji su prethodno korisniku zaključali na računaru). To je vrsta softvera koja blokira sistem dok otkup ne bude plaćen. CryptoLocker, CryptoWall, CoinVault, TorLocker, CoinVault, TeslaCryptiCTB-Lockerneki su samo neki primeri ransomware-a.

MONDO MobIT

Firma koja se bavi bezbednošću na internetu "Avast" saopštila je da je zabeležila oko 75.000 slučajeva napada.

Reč je o napadu softverom koji blokira računar i ne dozvoljava njegovo korišćenje, dok se hakerima ne isplati otkup. Korišćen virus kojeg stručnjaci nazivaju "WCry" i "WannaCry".

Među najugroženijima su zdravstveni sistemi u Engleskoj i Škotskoj. BBC veruje da je napadom pogođeno oko 40 zdravstvenih organizacija i ustanova čiji je rad ugrožen.

Virus se proširio 12. maja, kada su mnoge medicinske ustanove prijavile da su im računari otkazali "jedan po jedan". Zatim je napad detektovan u mnogim evropskim zemljama.

Ransomware: Zaključava fajlove i uzima novac

Veliki broj španskih kompanija uključujući "Telefoniku", "Iberdrolu" i "Gas natural" su pogođene, a osoblju je rečeno da isključe računare.

Pogođeni su i portugalski "Telekom", kompanija "Fedeks", švedske lokalne vlasti i "Megafon", drugi po veličini mobilni operater u Rusiji. Ljudi su na društveni mrežama delili fotografije zaraženih računara uključujući i aparat za izdavanje voznih karata u Nemačkoj, kao i računar univerzitetske laboratorije u Italiji.

 Kaspersky Lab, Kaspersky, Ransomware, Virus, Virusi, Pokrivalica, Otkup, Novac, Iznuda Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Prema nekim izveštajima, Rusija je pretrpela najviše napada, prenosi RTS. Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je kasno uveče 12. maja da su se i njihovi kompjuteri našli na meti hakerskog napada, ali da su na vreme primenjene zaštitne mere, pa je virus blokirao tek manje od jedan odsto računara ministarstva. Kada je reč o Kini, ta zemlja još uvek nije zvanično potvrdila da je pretrpela neki napad, ali prema komentarima na društvenim mrežama napadnut je računar na jednom univerzitetu.

Broj ransomware napada povećan je više od pet puta u 2016. godini!

Kaspersky Lab

Tokom noći, Politiko je pisao da se iza masovnih napada nazire navodni procureli sajber virus američke Nacionalne bezbednosne agencije. U međuvremenu je američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost saopštilo da su SAD spremne da pruže podršku stranim partnerima u odbijanju napada. Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije je rekla da vlada još ne zna ko stoji iza globalnog sajber napada. "Nismo u mogućnosti da vam kažemo ko stoji iza napada. Taj posao (istrage) je i dalje u toku", rekla je ona radiju BBC, prenosi Rojters.

Ako ste bili žrtva RANSOMWARE napada - rešenje!

Britanska ministarka policije je navela da Nacionalni centar za sajber bezbednost sarađuje sa zdravstvenom službom u toj zemlji kako bi se osiguralo da napad bude obuzdan i ograničen, dok Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala radi sa svima njima na otkrivanju odakle je napad došao.

Radova je rekla da vlada u Londonu ne zna da li je napadom upravljala strana vlada.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

____________________________________________________________________

MONDO Android aplikacija je opet tu: PREUZMITE JE!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA