Facebook igra "Plavi kit" ubija decu? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook igra "Plavi kit" ubija decu?

Opasna internet igra "plavi kit" stigla u Hrvatsku - saznajte o čemu se radi i kako da reagujete, ako dođete u kontakt s igrom.

  Izvor: Facebook/Screenshot
 facebook online nasilje žena pretnje fejs računar Izvor: thinkstock/guliver/gettyimages

Opasna igra koja podstiče decu na samoubistvo putem Facebook mreže, a o kojoj se piše već mesecima po stranim medijima, stigla je u Hrvatsku.

Igra je, kako se navodi, poreklom iz Rusije i zove se "plavi kit". Sedmogodišnja devojčica iz jedne zagrebačke osnovne škole, preplašila se kad su joj na mobilni telefon počele da stižu poruke u kojima, između ostalog, stoje i upozorenja da se zbog navedene igre ubilo 130 dece u Rusiji.

Da li je i vaše dete žrtva "sajber" nasilja?

Iako nigde nije zvanično dokazano da se toliko dece ubilo upravo radi navedene igre, to je podatak kojim deca pokušavaju da se uplaše. Navodi se, naime, da deca koja igraju tu opasnu i bolesnu "igru" kao jedan od izazova dobijaju da na rukama moraju da urežu oblik kita, a poslednji izazov jeste da se ubiju.

Da li je i vaše dete žrtva sajber nasilja?

Hrvatski MUP je za Index.hr potvrdio da raspolažu saznanjima o međunarodnom fenomenu širenja opasne onlajn igre koja se koristi pod nazivom "Plavi kit" (Blue Whale). Pozvali su sve koji imaju konkretno saznanje o učesnicima ove i sličnih igara, da se odmah jave policiji.

Od svih koji su se uključili u igru i dobili uznemiravajuće poruke da se povrede ili su pak primili pretnje da će im neko ubiti roditelje, traže da snime ekran mobilnog i to odmah dostave policiji kako bi mogli da uđu u trag onima koji te naredbe izdaju.

"Koristimo priliku da skrenemo pažnju na potrebu posebne taktičnosti u medijskom izveštavanjima o ovom novom pojavnom obliku ugrožavanja dobrobiti dece učestvovanjem u ovakvim igrama. Kod izloženosti informacijama o različitim novim trendovima o kojima saznaju iz medija i okruženja društvenih mreža, deca i mladi su posebno ranjivi zbog izostanka životnog iskustva, svoje radoznalosti i povodljivosti i kao takvi mogu se nekritički dovesti u rizične situacije, o čemu je potrebno voditi računa kod medijskog izveštavanja javnosti", upozoravaju u policiji.

Dečja zaštitnica Ivana Milas Klarić takođe je pozvala sve koji prime bilo kakve poruke s navođenje na opasne radnje da ih prijave policiji. I ona je, kaže, upoznata sa postojanje ove igre, zasad, samo putem medija, ali da se još nije srela sa konkretnim prijavama s hrvatskog područja. "S obzirom na to da uznemirujući sadržaj navedene 'igre' i opasnosti koje se, prema medijskim napisima, s time povezuju, preporučujemo svima koji se susretnu s ovim i sličnim porukama ili pretnjama na internetu da o tome svakako obaveste policiju", rekla je Milas Klarić, dečji ombudsman.

Internet: Deca u većoj opasnosti nego što znamo

Psiholog Tea Brezinšhak iz Poliklinike za zaštitu dece i mladih Grada Zagreba, ističe da internet otvara vrata za susret s različitim sadržajima i osobama, koji može biti rizičan. Pri tome su, napominje, deca posebno ranjiva, jer tek uče kako da raspoznaju tačne sadržaje od netačnih, kako prepoznati potencijalno opasne sadržaje i kontakte, kao i da deca tek usvajaju znanja o tome kako se od njih zaštititi.  Naglasila je kako im je u tome nezaobilazna podrška roditelja, nastavnika i drugih njima važnih odraslih osoba.

"Navodna pojava rizičnih online sadržaja podseća nas na ono što je u današnje vreme zapravo uvek važno imati na umu, a to je važnost razvijanja kritičnosti dece spram online sadržaja i kontakta s osobama s kojima se susreću na Internetu te podučavanja veštinama njegovog sigurnog korišćenja", navela je Tea Brezinšhak. Njen savet je da obavezno treba nadzirati decu na internetu.

Kako izgleda "Plavi kit" izazov:

U poruci koju su dobila deca iz jedne zagrebačke škole, između ostalog, stoji:

"Ne daj bože da ti se instalira ova igra, jer onda si gotov/a. Znači, ako uđeš u neku sliku plavog kita ili koristiš i klikneš na hešteg plavi kit ili tako nešto, onda ti dođu pitanja poput "Osećate li se loše? Želite li da se ubijete?" i onda vam se automatski instalira ta igra, a kad vam se instalira, ne može se izbrisati. Ako kažeš da ne želiš igrati i pokušaš da je izbrišeš, ona će hakovati tvoje lične podatke i sve će saznati o tebi, kako ti se zovu roditelji itd. Pretiće ti da će ti ubiti roditelje (što stvarno i hoće) i onda je jedan od izazova da se probudiš u 4.20, drugi je da gledaš horore celi dan i tako ide sve gore i gore".

Nije poznato da li je „plavi kit“ stigao i u Srbiju i druge zemlje iz okruženja!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

____________________________________________________________________

MONDO Android aplikacija je opet tu: PREUZMITE JE!

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA