Srbija dobija najbrži internet i pametne gradove | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija dobija najbrži internet i pametne gradove

Huawei i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija potpisali su ugovor o izgradnji bazne infrastrukture širokopojasnog interneta u Srbiji, koja će omogućiti razvoj kako bržeg interneta, tako i pametnih gradova u našoj zemlji.

  Izvor: MONDO portal

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je plan da Srbija svakom građaninu obezbedi pristup internetu brzine makar 30 megabita po sekundi, a za najmanje 50 odsto domaćinstava brzine 100 megabita po sekundi.

Ljajić je, nakon potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu na razvoju nacionalne širokopojasne mreže između Vlade Srbije i kineske kompanije Huawei, istakao da je to prilično ambiciozan cilj, ali i ostvarljiv, pod pretpostavkom da pre svega obezbedimo odgovarajuću baznu infrastrukturu.

On je naveo da je vrednost projekta izgradnje bazne infrastrukture širokopojasnog interneta između 800 miliona evra i jedne milijarde evra, pri čemu se najveći deo troškova odnosi na izgradnju u ruralnim područjima. Prema njegovim rečima, Vlada vidi kompaniju Huawei kao najznačajnijeg partnera i spremna je da razgovara o različitim modelima učešća te kompanije.

Potpredsednik Vlade je istakao da je, početkom 20. veka, izgradnja autoputeva bila osnov za brzi razvoj ekonomije, trgovine i privrede, dok je u ovom veku to izgradnja infrastrukture u oblasti telekomunikacija.

Huawei i Telekom Srbija: Najbrži internet svuda!

Generalni direktor kompanije Huawei Džek Vei podsetio je na to da je ta kompanija prisutna u Srbiji već 10 godina i da pomaže gradovima da unaprede svoje upravljanje, uključujući sistematski umreženu logistiku. „Imamo čast da potpišemo sporazum o strateškom partnerstvu na razvoju nacionalne širokopojasne mreže, što će biti infrastrukturni temelj sveobuhvatne informacione i komunikacione tehnologije, modernizacije i digitalne transformacije, što će uticati na ekonomski i društveni razvoj Srbije“, rekao je Vei.

Kompanija Huawei spremna je da preko tehnologije, poput širokopojasne mreže, poveže sve procese i sisteme putem senzora jednom platformom, kao i da nastoji da ujedini najbolje globalne prakse i stručne ekspertize lokalnih partnera i tako pospeši razvoj u Srbiji, naveo je on. To znači da će gradovi širom zemlje moći da budu umreženi, da funkcionišu putem iste platforme i da smanje ulaganja i troškove u održavanje infrastrukturnih i drugih procesa za koje sad izdvajaju značajna sredstva.

Modernizacija fiksne telefonije započeta u Aleksincu

"Za pametne gradove početak postoji, ali kraj ne postoji. Uz dobru politiku "Jedan pojas- jedan put", uvezenu iz Kine, mi ćemo da radimo zajedno sa srpskom stranom da gradimo bolju i pametniju Srbiju", zaključio je generalni direktor kompanije Huawei Džek Vei.

Ambasador Kine Li Mančang naglasio je da kineska vlada i njeni rukovodioci daju veliku podršku saradnji Kine i Srbije, kao i predsednici Nikolić i Vučić i poželeo kompaniji Huawei puno uspeha, da investiraju u Srbiju i zaposle što više lokalnih građana, da daju svoj doprinos razvoju Srbije, što smatra da će ta kompanija i učiniti.

Kineska pamet u srpskim gradovima

Kako će Huawei učiniti srpske gradove pametnijim - modernizacijom infrastrukture, uvođenjem dosad nepostojećih sistema u naše gradove, kao i ponuditi pametan softver za automatizovano, brže i jednostavnije funkcionisanje javnih i drugih državnih i nevladinih ustanova. Recimo, Huawei je na potpisivanju sporazuma prikazao Internet of Things merače struje sa Wi-Fi vezom, kao i softver za pametnu edukaciju, pametne bolnice.

Vučić: U Srbiji internet kao u EU do 2020.

Ipak, ono što je bilo najzanimljivije na ovom događaju i što je privuklo našu pažnju je komandni centar, odakle se kontroliše sve u gradu, poput saobraćaja ili rad policije. Recimo, vidi se broj policajaca, broj patrola i koliko je patrolnih kola u upotrebi, što se prikazuje grafički jasno i lako uočljivo na velikom GPS ekranu (deluje kao mapa iz GTA V igre, da vam pojednostavimo). Isti je slučaj i za ambulante i vatrogasce, pa se odmah može saznati koliko kreveta ima u bolnicama, gde su slobodni kreveti, na kojim odeljenjima i slično. Naravno, iz komandnog centra kontrolišu se i kamere i omogućen je pristup svakoj od njih, kao i helikopteri - gde lete iznad grada, kakav je saobraćaj u kom delu grada, koje su glavne saobraćajnice, nivo zagađenja, projekcije o mogućim zagušenjima tokom pojačanih saobraćajnih sati i kako ih izbeći.

Detaljno se o Huawei rešenjima za pametne gradove možete informisati sa linkova OVDE i OVDE, a pogledajte i naše galerije slika sa događaja.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

____________________________________________________________________

MONDO Android aplikacija je opet tu: PREUZMITE JE!

Huawei Smart, Safe Cities
Izvor: Huawei Enterprise.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi