Roboti: Od da Vinčija i Tesle do kućnih pomoćnika | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roboti: Od da Vinčija i Tesle do kućnih pomoćnika

Jeste li znali da je prvi nacrt robota napravljen vrlo davno, pre nekoliko vekova, a da je na automatizovanim mašinama radio i Nikola Tesla. I njihova je zasluga što su roboti danas ovakvi kakvi jesu.

 Izvor: MONDO portal/LG

Kada neko spomene robote, verovatno prvo pomislite na mnoštvo holivudskih futurističkih filmova u kojima automatizovani džinovi ruše mostove Los Anđelesa i koje na kraju uništava glavni junak, ujedno spašavajući svet.

Međutim, ove mašine su danas često neprimetni junaci naše svakodnevnice, koji ne zahtevaju prostor na televiziji i milionske ugovore zbog pomoći koju nam pružaju. Robotika u svojim izvornim oblicima, ipak, nije imala mnogo veze sa korisnošću, zgodnim herojima ili zgradama u ruševinama, već sa, verovali ili ne, patkama i vitezovima!

Nacrt prvog robota vezuje se za 1495. godinu i renesansnog umetnika i pronalazača Leonarda da Vinčija. Da Vinči je zamislio robota obučenog u viteški oklop, koji je trebalo da oponaša osnovne ljudske pokrete. Ne zna se da li je Leonardo realizovao svoj projekat, ali je 250 godina posle njega Žak de Vokanson uspeo da napravi automatizovanu mašinu. On je osmislio „patku koja vari“, doslovce model patke koja je mogla da jede i izbacuje hranu.

Od ovog trenutka, robotika se sve brže razvijala i usavršavala - čak je i Nikola Tesla imao nacrte određenih automata. Razvojem veštačke inteligencije, roboti su dobili i svoj mozak, a naučnici su počeli da razumevaju razmere ovih otkrića, pa i da upozoravaju na opasnosti koje nova generacija sve moćnijih mašina može da donese.

Znate li šta je zajedničko robotima i vampirima...

Reč robot vodi poreklo od češke reči rabota, što znači rad. Prvi put ju je upotrebio pisac Karel Čapek u jednoj svojoj drami, a danas je univerzalno prihvaćena. Tako je robot, kao i vampir, postala reč koja vodi poreklo iz slovenskih jezika, a upotrebljava se širom sveta.

MONDO MobIT

Kompanija LG Electronics, međutim, ne pravi zastrašujuće robote koji imaju cilj da unište čovečanstvo, već vrlo korisne i simpatične pomoćnike za svaki dan. Jedan od njih, LG Hub robot, kreiran je za kućnu upotrebu i služi kao lični asistent. On se povezuje sa drugim smart uređajima, pa mu jednostavnom verbalnom komandom možete narediti da uključi klimu ili promeni ciklus pranja veša. Može se čak i programirati da svakog člana porodice pozdravi na drugačiji način!

Njegov „rođak“, Lawn Mowing robot, pobrinuće se za to da vam dvorište i bašta uvek budu uredni, a vi uopšte ne morate da brinete da li će udariti u drvo dok obavlja ovaj posao, jer je opremljen senzorom koji prepoznaje prepreke na putu. Treći, Airport Guide robot, kreiran je za komercijalnu upotrebu i pomagaće putnicima da se bolje snađu na aerodromima i u hotelima širom sveta. Morate priznati da su ovi zanimljivi pomoćnici mnogo upotrebljiviji od mašine u obliku patke, dok sa druge strane, ne predstavljaju nikakvu pretnju čovečanstvu.

Holivudski producenti mogu i dalje da stvaraju elektronske distopije, a naučnici da se spore oko toga da li će jednog dana roboti zavladati svetom ili će veštačka inteligencija toliko napredovati da će nam postati prijatelji. Ono što je važno jeste da ćete, zahvaljujući pomoći koju pruža nova serija LG robota, imati vremena da neometano pratite naučna otkrića u ovoj oblasti, čitajući stručnu literaturu ili opušteno gledajući popularne filmove o mašinama sa ljudskim karakteristikama, poput najnovijih Transformersa.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

____________________________________________________________________

MONDO Android aplikacija je opet tu: PREUZMITE JE!

LG roboti
Izvor: CNet.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi