Facebook želi da nam čita misli?! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook želi da nam čita misli?!

Facebook radi na projektu koji ima za cilj pretvaranje ljudskih misli u tekst, gde je krajni cilj komunikacija bez ekrana.

 Izvor: Justin Sullivan/Guliver/Getty Images

Kada su touchscreen tastature počele da zamenjuju hardverske, mnogima je smetao nedostatak taktilnosti. A šta ako ne morate ništa da dodirujete da biste pisali, ni dugmad, ni ekran? Facebook se bavi tim pitanjem sa projektom koji će prevoditi vaše misli direktno u tekst.

Silent Speech, kako ga Facebook zove, će vam omogućavati da kucate 100 reči u minuti. Prosečan daktilograf uspeva da uradi od 50 do 80 reči, a najbolji rade oko 120 reči po minutu. Osnivač Facebook-a Mark Cukerberg planira da počne sitno, u početku. Pre pisanja, upotreba jednostavnih da/ne odgovora na ovaj način bi trebala biti velika stvar za proširenu realnost.

Ova tehnologija bi posle svega trebala biti pretvorena u nosivi gedžet koji može pretvarati misli u tekst. Krajnji cilj je da se ode dalje od pisanog jezika, Facebook želi da jednog dana emituje „čiste misli i osećanja.“

Ovaj projekat se bavi izlaznim informacijama, ali najjača društvena mreža ima planove da takođe pokrije i ulazne informacije. Sistem poput Brajevog pisma će omogućiti ljudima da čuju kroz kožu, tako da ćete moći primiti poruku i odgovoriti na nju bez upotrebe ekrana.

Facebook želi da se družite u VR-u

Ovakva tehnologija je još veoma daleko, međutim, pošto se novi, ne-invazivni senzori tek moraju razviti. Facebook je sakupio više od 60 naučnika i akademika da rade na projektu.

Drugi, kratkotrajniji, projekat je stvaranje video snimaka u 360 stepeni koji su spremni za VR. DA bi to postigao, Facebook je nastavio prošlogodišnji Surround 360 projekat i prikazao dve nove kamere – x24 i x6. Nazvane su tako zbog broja individualnih kamera koje imaju i namenjene su profesionalnim stvaraocima sadržaja.

facebook, 24x, 6x, surround 360, 360 camera, VR Izvor: Promo/Facebook

Ove dve kamere će pružati video sa šest stepeni slobode i renderovaće stereoskopski video u 360 stepeni. To znači da, ne samo da ćete moći gledati unaokolo, nego ćete moći i pomerati glavu, levo - desno i napred – nazad. Svaki piksel je pozicioniran u 3D prostoru, što bi zaista trebalo pomoći stvaraocima sadržaja u VR-u.

24x koja je napravljena u saradnji sa kompanijom FLIR, je veća i skuplja kamera dok je 6x jeftinija i manja. Cene još uvek nisu objavljene, ali se očekuju da će biti manje od Lytro Immerge uređaja, prenosi GSMArena.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi