Reklama napravila haos: Google, Wikipedia besni | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reklama napravila haos: Google, Wikipedia besni

Burger King razbesneo i mušterije i Google i Wikipedia sajt i dobar deo interneta! Krivac - nova reklama…

  Izvor: MONDO portal/YouTube
BURGER KING Connected Whopper
Izvor: Burger King.

Poznati proizvođač brze hrane širom SAD emitovao je reklamu koja traje samo 15 sekundi - taman dovoljno da navuče gnev polovine interneta na sebe!

Držeći jedan od sendviča, radnik Burger Kinga ispriča kako u 15 sekundi nema dovoljno vremena da kaže šta je sve deo "sočnog Whopper burgera". I tu nastaje haos! Izgovara „OK, Google, what is the Whopper burger?“.

Google aplikacija kojoj je aktivirana „OK, Google“ fraza čeka u pozadini i čim je čuje sluša šta korisnik traži, nakon čega daje informaciju o upitu ili pokreće aplikaciju. Upravo je to iznerviralo mnoge korisnike - reklama je aktivirala aplikaciju bez odobrenja, praktično čineći da Google uradi nešto što korisnici nisu tražili. Je li vam ovo OK marketinški potez?

MONDO MobIT

Ne samo da je aktivirao stotine hiljada Google Home uređaja, Android telefona i drugih uređaja na kojima je instalirana i aktivirana Google aplikacija s "OK, Google" frazom, nego je naterao (indirektno) i Wikipedia stranicu da zaključa sve podatke o tom burgeru!

Naime, „OK, Google“ je komanda koja pokreće Google Assistant, Google Home ili nekog drugog Google asistenta, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji, koji nakon upita daje tražene informacije ili u ovom slučaju Wikipedia stranicu o Whopper burgeru. "OK, Google" je deo Google aplikacije koja radi na telefonima, računarima, tabletima, Apple ili Windows pametnim uređajima - čisto da shvatite razmere ove "nehotice invazivne reklame".

Google Home, recimo, je kućni uređaj, koji non-stop čeka "OK, Google" komandu i automatski počinje da traži odgovor zadatog upita, u ovom slučaju - čita Wikipedia stranicu o traženom burgeru, koja se u sekundi pretvorila u opštu sprdnju. Protivnici brze hrane, protivnici načina na koji Burger King priprema svoje obroke, internet šaljivdžije i oni koji su samo hteli da iskoriste situaciju za svoje sitne pakosti izmenili su Wikipedia Whopper burger stranicu, pa je Google Home čitao kako je sendvič napravljen od mesa pacova, sadrži otrove, nije zdrav i ovakav i onakav... U neslanu šalu su uvučeni Google i Wikipedia, koji u njenom kreiranju nisu ni učestvovali.

 Connected Whopper, Burger King, Hamburger, Sendvič Izvor: MONDO portal/YouTube

Reklama je emitovana na najvećim internet stranicama, na nacionalnim i najgledanijim televizijama širom SAD i dovela je do takvog haosa da je Google morao da povuče „OK, Google, what is the Whopper burger?“ frazu iz memorije Home i Assistant servisa, a Wikipedia je prvo povukla, a onda vratila stranicu o spornom burgeru, ali ju je zaključala za izmenu.

Da stvar bude gora, izgleda da je šef marketinga Burger King kompanije i sam izmenio Wikipedia stranicu, kako bi išla „na ruku“ reklami, objavio je The Verge, ali ovo još uvek nije potvrđeno.

Ova situacija još uvek govori u prilog tome da se veštačka inteligencija još uvek može vrlo lako obmanuti i zloupotrebiti, ali i o tome da ljudima ne treba davati povod da budu „šaljivi“, jer će ga sigurno iskoristiti. Milioni njih…

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA