Pre 15 godina u prodaju je stigla Nokia 7650 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre 15 godina u prodaju je stigla Nokia 7650

Bio je to prvi smartfon sa Symbian operativnim sistemom i VGA kamerom - neverovatno za to vreme!

  Izvor: MONDO portal/Nokia

Sećam se, te 2002. godine bilo je još uvek dosta hladno za ovo doba godine, čitao sam najavu Nokia 7650 telefona u magazinu „MOBKOM“ (mesečnik o telekomunikacijama, vrlo kvalitetan, odavno pokojni), i sećam se i naslovne strane sa koje je zasenjena lepotom devojke (možda Ana Karić, ali svakako jedna od Karićevih), stidljivo virila Nokia 7650. Mislio sam tad koliko smo u Srbiji daleko od tako nečeg i koliko bi bilo neverovatno imati tako nešto u svojim rukama. Bio sam klinac, nisam znao koliko je svet, zapravo, pred IT revolucijom, koju će započeti upravo ovaj legendaran telefon, koji se vrlo brzo nakon premijere našao i u Srbiji, po svemirskoj ceni, kao i uvek!

I dok mnogi korisnici Nokia N95 model, koji je stigao u ovo vreme, ali pre 10 godina (dakle pet godina kasnije), smatraju revolucijom koja je spojila kompjutere i telefone, legenda je, zapravo - Nokia 7650.

Prvi Symbian smartfon bio je sve samo ne lep. I danas je jedan od skockanijih, najtežih i svemirski dizajniranih telefona. Poslovni korisnici su ga obožavali zbog naprednih funkcija, po kojima je tada bio poseban, ali je problem bila memorija od 4 MB i kratko trajanje baterije (750 mAh). Ovaj model se 2002. godine raskomotio i kod nas, a i danas se stidljivo pojavljuje u oglasima, u kojima se na prodaju nude rariteti.

Nokia 7650 je bio prvi telefon sa VGA kamerom u boji. VGA kamera je 640 x 480 piksela i nije snimala video, čisto da vas podsetimo. Ekran je imao 176 x 208 piksela rezoluciju na „čak“ 2.1 inč dijagonali. U našim merama to je „neverovatnih“ 5.3 centimetra. Ekran je bio CSTN tipa i, iako smo tad bili ushićeni zbog njegove veličine i kolorita, patio je od teškog „ghost“ efekta, a na hladnoći je postajao toliko spor da je kucanje poruka trajalo i trajalo i trajalooo… Ali, slajder tj. tastatura na izvlačenje je bila fora, neverovatna fora! Još oni iskošeni, špicasti tasteri - avangarda moderne tehnologije od prvog dana postojanja.

Težak kao cigla, velik, sa autonomijom baterije koja je zahtevala svakodnevno punjenje, prkosila je tada modernim telefonima, koji su bili mali, žgoljavi maratonci autonomije i brzine.

Symbian OS v6.1, Series 60 v1.0 UI bio je pravi izazov za upoznavanje, ali nisam se dao! Ispod njega je kucao ARM 9 procesor na svemogućih 105 megaherca. Kako to retro zvuči!

Nokia 7650
Izvor: Nokia.

Interna memorija omogućavala je pamćenje do 1.000 kontakata sa po tri broja telefona, učitavanje sličica za pozadine početnog ekrana ili slanje MMS porukama i za igre. U to vreme prvi put smo se upoznali sa „BOUNCE“ igrom, crvenom lopticom, koju je bilo potrebno provući kroz nivoe pune prepreka, ali je to bilo lakše uz džojstik koji se kretao u osam pravaca i bio „san snova“ za korišćenje i igranje.

I da završim u veliko stilu (naglasak je na velikom, ne stilu), Nokia 7650 bila je telefon DEBEO 2.6 centimetara (!!!), težak 156 grama, a ekran je imao 4.096, naspram današnjih milijardu ili koliko već boja smartfon ekrani reprodukuju na ekranima ;)

Sećate li se vi ove Nokije, kakve su uspomene na nju?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nokia 7650
Izvor: Nokia.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA