Besplatan Wi-Fi internet u školama širom Srbije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatan Wi-Fi internet u školama širom Srbije

Pored brze i besplatne Wi-Fi mreže, 40 osnovnih i srednjih škola dobiće visok nivo sigurnosti i kontrolu korišćenja sadržaja na internetu.

  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i kompanija Microsoft, pokrenuli su projekat uvođenja bežične Wi-Fi mreže u školama u ruralnim područjima Srbije.

Pored brze Wi-Fi mreže čije će korišćenje biti besplatno, 40 osnovnih i srednjih škola sa više od 17.000 učenika i 2.000 nastavnika, dobiće visok nivo sigurnosti i kontrolu korišćenja sadržaja na internetu kroz namenski portal. „Ovaj projekat je još jedan u nizu naših zajedničkih nastojanja da unapredimo infrastrukturu u školama kako bi smo podigli nivo digitalnih kompetencija nastavnika i digitalne zrelosti škola", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

"Unapređivanje nastave upotrebom IKT i uvođenje digitalnih servisa u funkcionisanje škola čini preduslove da škola obrazuje digitalno kompetentne učenike, spremne za život u 21. veku", dodao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izrazila je očekivanje da će tehnološka modernizacija u ovim školama omogućiti unapređenje nastavnog procesa, odnosno adekvatno izučavanje predmeta informatike i računarstva koji će od sledeće školske godine biti obavezan. „Jačanje informaciono komunikacione infrastrukture obrazovnog sistema, posebno u ruralnim područjima, uslov je za sprovođenje savremenog nastavnog programa i otklanjanje socijalnog i ekonomskog jaza među generacijama koje dolaze", istakla je ona.

Projekat pružanja Wi-Fi usluge u školama u Srbiji izuzetno je važan za kancelariju Majkrosoft zbog naše posvećenosti podršci modernizaciji obrazovanja u Srbiji. To je istovremeno naš iskaz posvećenosti aktivnoj i dobroj saradnji sa resornim ministarstvima u Srbiji, što nas obavezuje da nastavimo rad na uvođenju tehnoloških rešenja koja doprinose konkurentnosti naših dolazećih generacija i cele zemlje", rekao je Željko Vujinović, generalni direktor Microsoft kompanije za Srbiju i Crnu Goru.

Projekat je započet 20. marta instalacijom opreme na četiri lokacije - u osnovnoj školi u Baču i gimnazijama u Novom Pazaru, Raškoj i Požegi, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Planirano je da do kraja maja oprema bude instalirana u preostalim školama, a do kraja juna 2017. biće omogućena i upotreba Microsoft Office 365 servisa za obrazovanje i unapređenje nastave nastavnicima i učenicima u odabranim školama.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi