Digni glavu, telefonski ovisniče! (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Digni glavu, telefonski ovisniče! (FOTO)

Pogledajte šta su u radili u holandskom gradu Bodegravenu, u želji da zaštite pešake u saobraćaju. Pešake koji BULJE u telefone.

  Izvor: HIG Traffic Systems/promo
  Izvor: HIG Traffic Systems/promo

Pametni telefoni su nam umnogome olakšali život, ali je problem što su postali sastavni deo nas. Naš nerazdvojni "drug", "partner".

Armije zombija u raznim gradovima sveta, idu ulicama zureći u pametne telefone, kao da ih je ekran omađijao i kao da ne može da se sačeka minut, dva... pet, 10... da se odgovori na poruku ili da se ne pregleda Facebook, Instagram, odigra igrica...

Ti zombiji su toliko opčinjeni svojim "drugarima" da neretko dovedeu i sebe i druge u opasnost. Ne vide kuda idu, da li je na semaforu zeleno ili crveno svetlo.

Da bi bar malo pomoglo ovim telefonskim zavisnicima, vlasti holandskog grada Bodegravena, došli su na sjajnu ideju - da osvetle pločnike! I to pred pešačkim prelazima.

ANKETA: Da li možete bez mobilnog telefona?O zavisnosti: HEJ, deco, da li me čujete?


Posmatrajući ponašanje savremenog homosapiensa, vlasti su uočile da upozorenja treba postaviti tamo gde se trenutno najviše gleda - na pod/pločnik.

Ispred pešačkog prelaza postavljene su LED lampice koje su sinhronizovane sa radom semafora. Dakle, ako je na semaforu crveno za pešake, onda će se pred pešačkim prelazom, na pločniku upaliti LED lampice u toj boji.

Tako telefonski ovisnici ne mogu a da ne primete upozorenje.

EVO KAKO RADI

Osvetljenje pešački prelaz
Izvor: Youtube

Za sada je ovo pilot-projekat, odnosno ove lampice se nalaze na tek nekoliko pešačkih prelaza, ali se u kompaniji HIG Traffic Systems nadaju da će dati dobre rezultate i da će ovo početi da se primenjuje u mnogim gradovima, ne samo Holandije, već Evrope i sveta.

POGLEDAJTE

pešački prelaz
Izvor: YoutubeKo ne može bez telefona, žene ili muškarci?Jednostavan lek protiv zavisnosti od telefonaMnogi ne bi izdržali!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA