Znate li da prepoznate lažnu Facebook vest? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li da prepoznate lažnu Facebook vest?

Borba protiv lažnih Facebook vesti traje nekoliko meseci i prvi rezultati su tu. Da li vi znate da prepoznate lažne Facebook vesti.

 Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Kompanija Facebook je pre nekoliko meseci krenula u snažnu kampanju umanjivanja dometa i uticaja izmišljenih priča koje kruže tom društvenim mrežom, devalvirajući sadržaj koji korisnici prijave kao lažan, javlja MN Newsletter.

Sada uvodi i novi alat za borbu protiv širenja dezinformacija. Kada korisnici prijave vest kao lažnu ili sumnjivu aktivnost primete posebni Facebook-ovi algoritmi, ona će biti prijavljena partnerima koji se bave proverom istinitosti.

Facebook u frci zbog lažnih vesti i objava

U slučaju da stručnjaci barem dve takve partnerske organizacije potvrde da vest nema uporište u stvarnosti, ispod nje će se, kad god se pojavi na News Feed-u, pojaviti i upozorenje "Disputed by=85".

Najsjajniji primer lažnih Facebook vesti

Facebook neće direktno vesti proglašavati lažnim, već će navesti da su ih "osporili" ugledni analitičari. Neki od njih su Snoups, poznati portal koji već godinama proverava razne urbane legende i lažne priče sa Interneta, kao i Politifakt, američki politički sajt koji odrađuje sličan posao provere istinitosti političkih izjava.

Kakva je situacija kod vas, znate li da prepoznate lažnu Facebook vest?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi