Google: JPEG slike manje, kvalitet nedirnut | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google: JPEG slike manje, kvalitet nedirnut

Google je izbacio novi open-source JPEG Encoder, koji je 35 odsto efikasniji od konkurencije.

 Izvor: Promo/Google

Ako pravite aplikaciju ili sajt koji čuva, pruža ili nešto radi sa mnogo slika, možete razmisliti o tome da upotrebite Google-ov novi algoritam za kompresiju slika, koji obećava da smanjuje veličinu JPEG fajlova 35 odsto više nego druge metode.

Kako da aktivirate najnoviju Android funkciju

Zove se Guetzli i radi sa postojećim pregledačima i alatima za obradu slike. Google kaže da omogućava male veličine fajlova bez gubitka na kvalitetu slike tako što se koncentriše na kvantizacioni stadijum kompresionog procesa, što je gde algoritmi sabijaju fajlove ali završavaju sa slikom lošijeg kvaliteta.

Konačno! Ovo više nećemo gledati!

Ali, važno je primetiti da je Guetzli sporiji od drugih opcija. Njegov psihovizuelni model "pogađa percepciju boje i vizuelnog maskiranja na temeljniji i detaljniji način nego što je moguće jednostavnom transformacijom boje i DCT-a," i algoritam pretrage koji Guetzli koristi da to postigne je sporiji od alternativa prenosi TNW.

U primerima iz galerije možete videti poređenja, originalna nekompresovana slika sa leve strane, libjpeg (rivalski algoritam) u sredini i Guetzli sa desne strane. Primeti se da Google-ovo rešenje ima znatno manje probleme sa rezolucijom (ringing artifacts) u oba primera.

Ovaj JPEG encoder je open-source i dostupan je za preuzimanje i upotrebu sa ovog linka.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi