Firefox sad služi i za igranje igara, i to pravih! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Firefox sad služi i za igranje igara, i to pravih!

WebAssembly, tajno oružje kompanije Mozilla, vam omogućava da igrate moderne video igre na Firefox pregledaču interneta.

 Izvor: Promo/Mozilla

Modernim 3D video igrama je potrebno mnogo procesorske moći da se pokrenu, te su igre na internet pregledačima zato ogoljene verzije igara sa konzola ili PC-ja, u najboljem slučaju. Tim koji stoji iza Firefox pregledača želi to da promeni.

Mozilla je lansirala verziju sa WebAssembly tehnologijom, koja omogućava zahtevnim programima, poput video igara, programa za obradu slika, video zapisa i slično, da rade na ovom pregledaču gotovo jednako brzo kao i na samom kompjuteru. Takođe, ubrzava postojeće web aplikacije koje koriste JavaScript.

Firefox ukida podršku za Windows XP i još jedan OS

WebAssembly omogućava developerima da programiraju igru ili aplikaciju i da znaju da će raditi isto na svim podržanim pregledačima bez obzira na platformu. Korisnici dobijaju mogućnost da koriste web browser i bilo koju aplikaciju koja podržava WebAssembly, bez obzira na platformu ili operativni sistem.

WebAssembly Demo: Zen Garden (Epic)
Izvor: Mozilla Hacks

WebAssembly je niži programski jezik koji omogućava drugim, višim jezicima, poput C ili C++ da rade u internet pregledačima. WebAssembly aplikacije su raščlanjene i kompajlirane pre nego što dođu na browser, što znači da je deo posla već odrađen. U poređenju sa tim, JavaScript aplikacije često povuku gomilu koda u pregledač, i onda pokušavaju da pronađu način kako da najbolje rade na vašem sistemu, što prilično uspori proces. Google i Microsoft Chrome i Edge će podržavati WebAssembly u budućnosti, dok je Firefox prvi koji će iskoristiti tu tehnologiju, zahvaljujući ulozi koju je Mozilla imala u njenom razvoju.

Konačna presuda o DOOM video igri

Kako WebAssembly sazreva, Mozilla tim se nada da će ga dovesti i na mobilne platforme, takođe. Zamislite da igrate novi DOOM ili radite u CAD aplikaciji na vašem kompjuteru, te je pokrenete i na vašem smartfonu kada izađete iz kuće. Sve ovo bez potrebe da se žrtvuje brzina i bez dodatnih plugin-ova.

Firefox beta je dostupna za Mac, Windows i Linux, koja takođe nudi poboljšanja za Wi-Fi detekciju i bolja upozorenja za nebezbedno prijavljivanje prenosi Engadget.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi