Pametni sat na Brajevom pismu pomaže slepima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pametni sat na Brajevom pismu pomaže slepima

Dot, pametni sat na Brajevom pismu, može olakšati život mnogim slepim i slabovidim osobama.

 Izvor: Promo/Dot

Južnokorejska kompanija Dot je napravila prvi pametni sat na Brajevom pismu, a njegove karakteristike su upravo onakve kakve se očekuju od modernog pametnog sata.

Širom sveta živi više od 285 miliona slepih i slabovidih osoba, pa bi ovaj uređaj mogao mnogima od njih da olakša život. Dot se, poput drugih pametnih satova, povezuje na smartfon pomoću Bluetooth-a i može primati tekst sa raznih aplikacija, a može se i podesiti brzina prikazivanja teksta.

Korisnici, takođe, mogu slati jednostavne poruke uz pomoć dugmića koji se nalaze sa strana sata. Dot takođe podržava i Open API, pa se očekuje pravljenje novih i prilagođabanje postojećih aplikacija za ovaj sat.

Sat, telefon, lični trener, sve u jednom 2.0

Većina digitalnih uređaja za slepe osobe koristi zvuk, što korisnicima stvara probleme jer moraju koristiti slušalice, zbog kojih onda ne čuju zvukove okoline koji su ključni za njihovo kretanje i snalaženje u prostoru. Postojeći uređaji koji imaju Brajevo pismo uglavnom su glomazni i skupi i samo 5 odsto slabovidnih osoba poseduje takav aparat.

Beautiful moments of Dot watch beta-test
Izvor: Official dot Incorporation

Dot pametni sat kreće u prodaju marta ove godine, sa isporukom od oko 100 000 satova, a do kraja godine kompanija će isporučiti još 40 000 satova. Oko 1 000 satova bit će dostupno u maloprodaji u Londonu po ceni od oko 300 evra, prenose iz zimo.dnevnik.hr

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi