Blokiranje piraterije je po zakonu... | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokiranje piraterije je po zakonu...

Ako je neko sumnjao - sad smo razjasnili i to…

 Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock.

Makar je tako u okviru važećih EU zakona i regulatornih propisa. Sajt TorrentFreak preneo je da je predstavnik advokatskih udruženja Evrope, Maciej Szpunar, ispitao situaciju po važećem zakonu i doneo zaključak - blokiranje piratskih sajtova i drugih izvora piratskog sadržaja na internetu putem blokada internet provajdera je legitimno, dozvoljeno i pravno ispravno.

Udruženje je kontaktirano zbog tužbe regulatornih tele sudu u Hagu, u kojoj se traži blokada The Pirate Bay sajta putem najvećih holandskih internet provajdera, Ziggo i XS4AL i kasnije donetog rešenja da taj sud odbije tako nešto, obrazlažući to slobodama internet provajdera, koje su im pravom i zakonom zagarantovane.

Najbolji torent sajtovi za 2017. godinu!

Najbolji sajtovi za preuzimanje filmova

Maciej Szpunar obrazložio je detaljno i zašto evropski internet provajderi mogu, na zahtev suda da blokiraju piratske sajtove i delioce sadržaja.

Prvo, piratski sajtovi, u ovom konkretnom slučaju The Pirate Bay, iako ne hostuju nikakav sadržaj na svojim serverima (nudi samo „metadata“), ipak stavljaju neki sadržaj na raspolaganje publici.

Drugo, jasno je da neki korisnici nisu svesni da preuzimanje piratskog sadržaja predstavlja kršenje zakona, a The Pirate Bay ne čini mnogo da to svojim korisnicima stavi jasno do znanja. Takođe, teško je odvojiti pristup ilegalnim The Pirate Bay sadržajima od legalnih, jer se na tom i sličnim sajtovima torenti mogu koristiti i za legalne radnje.

Preuzimanjem torenata možete završiti u zatvoru!

Odluka tj. zaključak predstavnika pravnih udruženja EU regiona nije obavezujući, ali mnogi smatraju da će ga evropski sudovi uzimati u obzir prilikom neke od sledećih odluka o blokadi torent sajtova i ilegalnih sadržaja putem zabrana preko provajdera interneta.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi