"Ne skidajte torente" - ne pomaže... | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ne skidajte torente" - ne pomaže...

Poruke protiv piraterije nisu od koristi, shvatili su oni koji ih šalju...

 Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock.
Ilustracija.
Ilustracija.
Izvor: Guliver/Getty/Thinkstock.

U SAD već neko vreme funkcioniše sistem upozoravanja korisnika na preuzimanje nelegalnih sadržaja sa interneta. Internet provajderi su, po nalogu državnih tela zaduženih za zaštitu autorskih prava, slali poruke upozorenja da je preuzimanje torent i drugih nelegalnih sadržaja kažnjivo zakonom i da korisnici mogu biti lišeni slobode.

Čitajte, ako nelegalno preuzimate serije i torente

Ovaj program, prvenstveno je osmišljen kao program edukacije korisnika, koji će im pomoći da shvate da to što rade nije legalno i da je kažnjivo zakonom. Američka RIAA i druga tela za zaštitu intelektualne svojine i autorskih prava verovala su da "pirati" koji "skidaju" torente nisu ni znali da je to krivično delo, a verovali su i u to da će ih upozorenje da to ne čine odvratiti od tako nečeg.

U Srbiji 90 odsto ljudi skida torente, evo i zašto!

Piraterija: Srbija među svetskim "silama"!

Kako Engadget zaključuje - prevarili su se, jer prema poslednjim istraživanjima izgleda da su pirati koji su preporuke i upozorenja dobili bili savršeno svesni šta čine. Očigledno, upozorenje ih nije omelo da nastave da preuzimaju nelegalne sadržaje, jer se količina nelegalno preuzetih fajlova nije smanjila u SAD. Naprotiv, povećava se...

Sistem "saveta i upozorenja" već neko vreme traje u SAD, a najavljen je i u Velikoj Britaniji i ostatku Evrope. Možda je vreme da razmisle o tome još jednom?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi