Huawei i Microsoft udružili snage zbog poslovanja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

Huawei i Microsoft udružili snage zbog poslovanja

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Dve od najvećih IT kompanija udružile snage u podizanju svesti i prevazilaženju problema sajber bezbednosti.

Izvor: MONDO portal

Obe kompanije nalaze se na "udaru" vlade one druge zemlje, u situaciji koja ne pogoduje ni jednoj ni drugoj strani, zbog čega su Microsoft i Huawei izdale zajedničko saopštenje.

Kineska regulatorna tela stavila su Microsoft kompaniju "pod lupu" i istražuju njeno poslovanje, dok je Huawei "pod prismotrom" u SAD, zbog priče da telekomunikaciona oprema te kineske kompanije služi za sajberšpijunažu.

"Ni jedno, ni drugo nije OK za biznis", navodi komentator Wall Street Journal lista iz Amerike. Zbog ove nepovoljne situacije Microsoft i Huawei udružili su se kako bi kreirali "saopštenje za kupce" i odagnali sumnje da svaka nova informaciona usluga ili servis (tehnologija) služi za sajber špijuniranje. Ovaj svojevrsni "vodič" za vlade i korporacije širom sveta, koje žele da kupe tehnološko-informacione servise ili proizvode, nastao u saradnji sa neprofitnom organizacijom "EastWest Institute".

Kreiranje ovog "vodiča" deo je širih napora dveju kompanija, koje žele da raspravu i napredak saznanja o sajber pretnjama podignu na viši nivo i izbegnu "obruč" nepoverenja koji zbog političkih tenzija vlada među dvema vladama - kineskom i američkom. "Ovo je pokušaj da se kreiraju objektivni kriterijumi za nabavku tehnoloških proizvoda i servisa", izjavio je Brus Mek Konel, viši predsednik "EastWest Institute" organizacije, čije je sedište u Njujorku.

microsoft logo, majkrosoft logo, microsoft, majkrosoft, Izvor: Mondo

I dok je Microsoft u ovoj fazi razvoja partnerstva odbio da komentariše bilo šta, Huawei kompanija, koju pri "EastWest Institute" organizaciji predstavlja Andi Purdi, obrazložila je svoj stav sledećim rečima: "Ako nekog dobavljača tehnološke opreme ili servisa posmatramo samo kroz to iz koje zemlje tj. države dolazi, onda nikako ne možemo da zaštitimo ni sebe ni poslovanje".

U vremenu, u kojem obe kompanije pokušavaju da izdvoje probleme sajber bezbednosti iz okvira nacionalnih političkih shvatanja, one istovremeno prolaze kroz teške faze koje ukazuju na to da je problem nacionalne sajber bezbednosti sve veći (u Kini i SAD).

Snouden: Tramp je OK, imamo veći problem!

Kina je intenzivirala napore da svoju industriju "rastereti" zavisnosti od uticaja američkih tehnoloških kompanija od kada je Edvard Snouden obelodanio, još 2013. godine, da Vašington koristi te kompanije za špijunažu širom sveta. Od tada je Kina donela nekoliko zakona i uredbi, kojima se nalaže da svaka sajber i tehnološka usluga ili servis budu sigurni i podložni kontroli.

S druge strane američki politički establišment optužio je još tokom 2012. godine Huawei kompaniju da putem svoje telko opreme vrši špijuniranje za kinesku vladu. U vezu sa špijunažom Huawei se dovodi delimično i zbog toga što je kompaniju osnovao bivši vojni inženjer, 1987 godine u ŠenŽenu, koji smo posetili tokom novembra 2015. godine.

Huawei: Bićemo broj jedan, sigurni smo!

Kako Huawei testira svoje telefone >>>

Dok međusobne optužbe traju, Huawei se trudi da u SAD i celom svetu sebe predstavi kao tehnološki bezbednu i sigurnu kompaniju, za čija rešenja i proizvode je kompanija tokom prethodnih nekoliko godina izdavala "belu dokumentaciju", koja objašnjava izazove sajber bezbednosti i kako im prići i prevazići ih.

Ipak, napravljeno je nekoliko dobrih zajedničkih koraka. Recimo, ranije ove godine Komitet pri vladi Republike Kine dozvolio je kompanijama Microsoft, Intel, Cisco i IBM da, umesto da samo posmatraju razvoj situacije, aktivno učestvuju u definisanju i razradi pravila o sajber bezbednosti i njenom uticaju na kineske kompanije.

Prema Konelijevoj izjavi, "pravilnik" koji su Microsoft i Huawei izradili i potpisali nema nameru da eliminiše nesuglasice o sajber bezbednosti na nacionalnom nivou. "Pitanje je", rekao je Mek Koneli, "Koliko se protekcionizma temelji na sigurnosnim razlozima, a koliko a želji da se promoviše domaća kompanija".

"Poslovanje i jedne i druge kompanije opterećeno je konstantnim tenzijama između vlada SAD i Kine, i ovo je prvi korak ka rešenju krize", rekao je Dankan Klark, direktor pekinške kompanije "BDA China", koja je sarađivala sa svim značajnijim kompanijama u Kini, uključujući i Huawei.

Ono što hrabri jeste pristup i Huawei i Microsoft kompanije, koji nije čest  primer prakse o saradnji, makar kad su najveće kompanije, pa čak donekle i konkurenti u pitanju.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi