Facebook ubacuje veštačku inteligenciju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook ubacuje veštačku inteligenciju

Društvena mreža Facebook kupila je startap kompaniju FacioMetriks, koja je razvila softver za prepoznavanje crta lica, a koja je nastala pod okriljem Univerziteta Karnegi Melon, iz Pitsburga.

 Izvor: Promo/Marketing Land

Detalje sporazuma nisu obelodanili ni Facebook ni FacioMetriks.

Ova mlada kompanija se bavi razvojem veštačke inteligencije i razvila je softver nazvan IntraFace, koji može da se učita na mobilne telefone omogućavajući korisnicima da u realnom vremenu rade analize slika ljudskih lica.

Facebook postaje medijska kuća?

Facebook planira da tu tehnologiju upotrebi za kreiranje foto i video efekata, kako bi konkurisali Snapchat aplikaciji (koju su već više puta pokrali).

Generalni direktor FacioMetriksa, Fernando De la Tore, profesor saradnik na istraživanjima u Institutu za robotiku pitsburškog univerziteta, rekao je da se njihova tehnologija može primeniti u nizu aplikacija, uključujući one fokusirane na animaciju, merenje ljudskih reakcija i virtuelnu stvarnost.

Cukerberg u frci zbog lažnih vesti na Fejsu

Tramp: Džaba joj sve - imam Facebook!

Iz Facebook mreže kažu da pomenuti softver može da se koristi za praćenje emocija medicinskih bolesnika ili za procenu reakcije publike na izlaganje javnog govornika, pa čak ii za detektovanje pospanosti kod vozača. Ovaj program će, takođe omogućiti Facebook korisnicima da se izraze putem dodatnih efekata, koji omogućavaju manipulisanje fotografijama i video snimcima sa prikazima ljudskih lica.

Portparolka Facebook kompanije izjavila je za medije da se "komunikacija među ljudima neprekidno menja, a stvari poput maski i ostalih efekata omogućavaju im kreativno i zabavno izražavanje". "Drago nam je što možemo da izrazimo dobrodošlicu FacioMetriksovom timu koji će pomoći da se fotografijama i video zapisima doda više zabavnih efekata i da razmena iskustava na Facebooku time postane još zanimljivija", rekla je ona.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na FacebookuTwitteru i Instagramu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi