Zašto se Windows zove tako | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se Windows zove tako

Jednostavnije je nego što biste pomislili…

 Izvor: Screenshot

Najpopularniji računarski operativni sistem pojavio se 1985. godine i pod imenom Windows 1.0 (GUI baziran). Nazvan je Windows jer prikazuje nekoliko ekrana operativnog sistema u različitim prozorima. Prvi operativni sistem imao je minimalističku komandnu liniju - poput DOS-a - kojom su korisnici upravljali PC-jem ukucavanjem različitih komandi u komandnoj liniji.

U to vreme je Mac bio jedini GUI (Graphic user interfaces) star tek dve godine, koji je uživao komercijalni uspeh i korisnici su dobro reagovali na njega.

OK, a zašto se Windows 10 zove tako?!

Potreba za grafičkim desktop sistemom je u to vreme rasla i Xerox je prva kompanija koja je prihvatila Windows rešenje. Mogućnost da korisnici koriste više opcija istovremeno u različitim prozorima, postojanje ikonica i menija omogućilo je razvoj multitaskinga, odnosno obavljanja više računarskih radnji odjednom, što se korisnicima dopalo, piše TechViral.

Xerox Star i Xerox Alto su prve kompanije koje su omogućile kontrolu GUI sistema računarskim mišem, ali tad to nije imalo previše uspeha. To je inspirisalo kompaniju Apple da unapredi miš, koji je kasnije postao „mejnstrim“.

Sećate se OVČICE što pada s vrha ekrana - evo je :)

Ime Windows operativnog sistema nikad zapravo nije bilo Windows, jer je uobičajenu, svakodnevnu reč nije moguće zaštititi autorskim pravima, pa je puno ime Windows operativnog sistema zapravo Microsoft Windows. Isti je slučaj i sa drugim proizvodima te kompanije, tako imamo Microsoft Office, Microsoft Hyperloop i druge.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi