Ko je izumeo COPY i PASTE | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je izumeo COPY i PASTE

Verovatno ne znate ko je izmislio dve najvažnije funkcije koje svakodnevno koristite, pa ćemo sad to da ispravimo.

 Izvor: Promo/Yahoo/Wikipedia

Lari Tesler, Amerikanac, koji je rođen 24. aprila 1945. godine u Bronksu (Njujork) izumeo je verovatno dve najbolje opcije za računare, telefone i druge mobilne uređaje koje danas najčešće koristimo.

Kao kompjuterski naučnik radio je na opcijama interakcije čoveka i računara tokom čitave karijere, koja traje i danas, kad Lari ima 71 godinu. Karijeru je gradio u najpoznatijim kompanijama, kakve su Xerox PARC, Apple, Amazon i Yahoo!.

Njegov jak uticaj nije se ticao toliko pronalaženja novih načina komunikacije između ljudi i mašina, koliko prilagođavanja već postojećih interfejsa novim mogućnostima. Uz pomoć njegovog „Gypsy Editor“ (tekst procesor) projekta razvijen je i unapređen „Click and Type“ interfejs koji omogućava da se unese tekst na određenom delu programa/dokumenta ili da se pozicionira kursor miša.

Prečice na tastaturi koje valja znati!

Pogledajte ko je izumeo kompjuterskog miša

Osim jakog uticaja koji je ostavio na IT svet tokom razvoja „Click and Type“ interfejsa, Lariju Tesleru možemo da zahvalimo i za „Copy“ i „Paste“ funkcije, koje su razvijene i uspešno implementirane u „Gypsy Editor“ tokom perioda od 1973. do 1976. godine. U to vreme Lari Tesler je zajedno sa Timom Motijem radio u kompaniji Xerox PARC, tačnije njenom Razvojnom centru u Palo Altu.

Funkcija „Copy-Paste“ nastala je od „Cut-Paste“ kombinacije, koja joj je prethodila, a kasnije su zadržane sve tri za lako isecanje, kopiranje i nalepljivanje teksta i drugog sadržaja u zavisnosti od interfejsa, odnosno programa u kojem su se koristili. Ove funkcije su, u godinama koje su usledile, dobile i svoje prečice na tastaturi, pa se „Copy“ koristi kao CTRL + C, „Paste“ kao CTRL + V i „Cut“ kao CTRL + X.

Apple je bio ključan igrač u ovoj priči, jer je opciju „Cut/Copy“ i „Paste“ široko popularizovao na svojim Lisa računarima tokom ’80-tih godina prošlog veka. Lorens (Lari) Tesler je u Apple kompaniji radio od 1980. godine, gde se bavio i razvojem Macintosh računara.

Upoznajte Lisu i Macintosh u Apple istorijatu

Prve verzije Windows računara koristile su IBM koncept, koji je bio sličan „Cut/Copy“ i „Paste“ opcijama (Insert, Dell, Shift i Control), ali je ubrzo prihvatio model koji je razvila kompanija Apple na izum Larija Teslera.

Lari Tesler danas živi u Njujorku, Yahoo! kompaniju napustio je 2008. godine, a trenutno se bavi kompjuterskim interfejsima kao nezavisni konsultant.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi