Crna Gora:"Viber isključen jer ste vi to tražili!" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

Crna Gora:"Viber isključen jer ste vi to tražili!"

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su u nedelju, a još se priča o onome što se dogodilo tog dana. Zašto su privremeno bili isključeni Viber i WhatsApp?

Viber Purple logo
Viber Purple logo
Izvor: Promo/Viber


Opozicija u Crnoj Gori nezadovoljna je načinom na koji su sprovedeni parlamentarni izbori u nedelju, optužujući vlast Mila Đukanovića za mnogobrojne malverzacije.

Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista odbacili su sve primedbe i proglasili izbornu pobedu, najavljujući pravljenje vlade sa partijama manjina i još jednom strankom (Socijaldemokratama).

Ipak, jedan detalj tokom izbornog dana pobudio je interesovanja širom regiona. U popodnevnim časovima, korisnicima sva tri operatera mobilne telefonije, privremeno su bili ukinute aplikacije za dopisivanje - Viber i WhatsApp.

Te dve aplikacije bile su u prekidu od 17 do 19.30 časova.

U prvi mah, iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost Crne Gore, saopšteno je da je to učinjeno zbog "neželjene komunikacije" među korisnicima.

Danas je iz te Agencije medijima poslato mnogo šire objašnjenje o tome zašto su Viber i WhatsApp bili "zamrznuti".

Ukratko, Agencija je navela da je suspendovala aplikacije Viber i WhatsApp kako bi onemogućila slanje neželjenih poruka, za šta je, naglašava, imala zakonska ovlašćenja

Izvršni direktor Agencije, Zoran Sekulić, naveo je u saopštenju da je na dan izbora, putem Viber i Whats App aplikacije, identifikovan veliki broj poruka koji je poslat sa brojeva iz numeričkog područja Velike Britanije i Kine.

"Korisnici mobilne telefonije u Crnoj Gori tražili su zaštitu, odnosno odgovarajuće mere Agencije kojima bi se sprečila distribucija takvih poruka", tvrdi on.

A evo i poruke koja je kružila Crnom Gorom tokom izbornog dana, a koja je bila "okidač" da se privremeno ukinu Viber i WhatsApp:

"Demokratska partija socijalista (DPS) organizuje Bošnjake i Albance i cijelu dijasporu i plaća 250 eura glas. Zijad Škrijelj, nastanjen u Francuskoj kazao je 'Vijestima' da ga je zvao Izet Škrijelj koji je član mjesnog odbora DPS-a u Petnjici, i obećao mu 250 EUR za putne troškove. Ovo se dešava širom Crne Gore među Bošnjacima i Albancima. Ne dozvolite DPS-u da ukrade još jedne izbore - izađite i glasajte!!!".

U saopštenju su citirani članovi Zakona o elektronskim komunikacijama koji dozvoljavaju Agenciji da  blokiraju pristup određenim brojevima i uslugama kada je to opravdano u slučajevima prevare ili zloupotrebe.

"Takođe, član 178 istog Zakona propisuje da je upotreba automatskih govornih uređaja, bez ljudskog posredovanja (pozivni automati), faks aparata ili elektronske pošte, uključujući SMS ili MMS za pozive prema korisniku, radi direktnog marketinga, dozvoljena samo uz prethodno pribavljenu saglasnost korisnika", dodaje se u saopštenju.

Agencija je, prema rečima njenog direktora Sekulića, u komunikaciji sa operatorima utvrdila da su istiniti navodi korisnika o distribuciji neograničenog broja poruka sa tih destinacija, kao i da se distribucija takvih poruka vrši putem Viber-a i Whats App-a, a da operatori nemaju mogućnost da utiču na distribuciju takvih poruka. Sekulić je rekao da je konstatovano i da vršilac usluge Viber aplikacije nije registrovan kod Agencije, niti mu je sedište u Crnoj Gori.

"Iz tih razloga kao jedina opcija za onemogućavanje distribucije ovakvih neželjenih komunikacija, nametnula se zabrana korišćenja Viber i Whats App aplikacije", saopštio je Sekulić.

U Agenciji smatraju da je vršilac usluge Viber aplikacije imao mogućnost da spreči takvu zloupotrebu, ali da Agencija nije imala mogućnosti da njemu naloži otklanjanje takvog propusta, s obzirom na to da nije registrovan kod Agencije i da mu sedište nije u Crnoj Gori.

"Agencija je imala ujednačen pristup prema svim pošiljaocima neželjene komunikacije iako sadržina pomenute poruke ima elemente govora mržnje budući da akcenat stavlja na pripadnike nacionalnih manjina (Albanaca i Bošnjaka) koje su, prema međunarodnim konvencijama i prema Ustavu Crne Gore, pod posebnom zaštitom", naveo je Sekulić.

Milo ipak neće nositi opoziciju na leđima!Milo Đukanović od "Slobinog đaka" do večne vlasti

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi