Internet brzina i Wi-Fi u Srbiji i svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Internet brzina i Wi-Fi u Srbiji i svetu

Poslednje istraživanje brzine interneta u svetu pokazuje da je Srbija po tom parametru u donjem delu tabele, ali i da volimo da koristimo Wi-Fi mrežu.

 Izvor: Promo/MONDO portal/OpenSignal

Premijer Srbije nedavno je, predstavljajući državnu strategiju razvoja interneta najavio da će do 2020. Srbija imati internet po brzini i kvalitetu sličan onome u kojem uživaju građani u Zapadnoj Evropi, a rezultati globalnog istraživanja pokazuju da ćemo morati da "zasučemo rukave" da bismo do tog stadijuma razvoja interneta zaista i došli.

Proverite da li vam kradu Wi-Fi internet

20 godina interneta u Srbiji: Gde smo sad?

Kompanija OpenSignal objavila je rezultate istraživanja koji pokazuju da je prosečna brzina interneta u Srbiji oko 9.8 Mbps i da je to među najnižim brzinama u regionu. Mađari su vođe okruženja sa skoro 26, a slede ih Hrvati sa 16, Bugari i Rumuni sa oko 13, dok je lošija jedino BiH, gde je prosečna brzina interneta oko 6 Mbps.

Najbrži, najsporiji

Južnokorejci uživaju u najbržem internetu i Wi-Fi vezi, do 41.34 Mbps, dok je najsporiji net u Avganistanu, oko 2.2 Mbps. Wi-Fi vezu za pristup netu najviše koriste Holanđani, sa preko 70 odsto Wi-Fi "udela" u svim internet konekcijama.

Internet signalom mobilne mreže (3G ili boljim) pokriveno je između 70 i 80 odsto populacije zemlje, a Wi-Fi internet je najkorišćeniji oblik veze ka internetu u Srbiji. Iznenađuje podatak OpenSignal istraživanja da se u Srbiji na Wi-Fi vezi (netu) provodi oko 70 odsto svog internet vremena. To znači da mnogi korisnici imaju instaliran širokopojasni priključak sa Wi-Fi modemom, ali i da je izuzetno zastupljeno korišćenje javnih (i otvorenih) Wi-Fi mreža.

Kako pojačati Wi-Fi signal?

Globalno istraživanje obuhvatilo je oko 825 hiljada korisnika, izuzimajući Kosovo i Metohiju, BJR Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju. Rezultate i uporedne tabele možete da pogledate OVDE.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi