OPREZ: Sramnom Facebook prevarom ojađeni građani | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPREZ: Sramnom Facebook prevarom ojađeni građani

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) uhapsili su T. S. zbog sumnje da je koristeći Facebook prevario više građana i oštetio ih za oko 900.000 dinara, a novac je potrošio u kladionicama.

 Izvor: Promo/Marketing Land
Facebook
Facebook
Izvor: Promo/Marketing Land

T. S. se tereti da je od juna do avgusta 2016. hakovao profile korisnika društvene mreže Facebook i sa tih profila slao poruke prijateljima oštećenih čije je profile preuzeo, saopštio je MUP.

Lažno se predstavljajući kao pravi vlasnik Facebook naloga, u porukama je navodio da mu hitno treba novac.Osumnjičeni se tereti za krivična dela računarska prevara, pravljenje, pribavljanje i davanje drugom sredstava za izvršenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka i falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica.

On je uhapšen u saradnji sa posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

T. S. se sumnjiči da je na Facebooku, korišćenjem metode "phishing-a", navodio korisnike te društvene mreže da otvore lažnu veb stranicu "Facebook logo", koju je prethodno kreirao i da ukucaju svoju šifru odnosno da se loguju na svoj Facebook nalog.

Na taj način, osumnjičeni je neovlašćeno preuzeo i promenio njihove pristupne šifre za naloge i njima upravljao bez znanja stvarnih vlasnika.

Sumnja se da je T.S. sa tih profila slao poruke prijateljima oštećenih da mu hitno treba novac, lažno se predstavljajući kao pravi vlasnik profila, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Osumnjičeni je od oštećenih, kako se sumnja, tražio da mu uplate novac na više njegovih onlajn naloga za sportsko klađenje koje je otvorio u jednoj od kladionica.

Pojedinim oštećenim osobama je tražio da mu pošalju identifikacione podatke svojih platnih kartica ili fotografije kartica, kako bi navodno vratio novac koji mu je uplaćen, pravdajući to greškom, pa je tako došao do svih podataka na platnoj kartici, koje je zloupotrebio i sa njima vršio online plaćanje, kladeći se na rezultate sportskih događaja u sportskim kladionicama.

Na taj način osumnjičeni je oštetio 15 osoba, za 886.840 dinara.

Zbog sumnje da postoji više oštećenih policija poziva sve građane koji su na taj način prevareni da se direktno jave policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala na telefone: 011/ 27 43 927 i 011/ 27 43 918 ili na elektronsku adresu Posebnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala [email protected].

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane, koji su korisnici internet mreže da ne otvaraju priloge (attachments) iz svoje elektronske pošte koji izgledaju sumnjivo i sadrže ekstenzije poput ".exe, .vbs ili SCR", da u svome pretraživaču (browser-u) setuju blokadu pop-up prozora, deaktiviraju funkciju AutoPlay kako bi onemogućili automatsko pokretanje štetnih procesa od strane eksternih medija poput USB memorija i slično.

Policija apeluje na građane i da pre nego što pristupe hiper linkovima, kada je to moguće koriste dvotruku autentifikaciju za pristup svojim elektronskim nalozima poput elektronske pošte, naloga na društvenim mrežama, kao i da koriste originalne softvere za antivirusnu zaštitu koje je potrebno redovno ažurirati.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi